Με την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας των Σπετσών, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822 και την πυρπόληση του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, κορυφώνεται αυτή την ώρα στις Σπέτσες η «Αρμάτα 2012».

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης ανακήρυξε επίτιμους δημότες των Σπετσών τη γλύπτρια Ναταλία Μελά και τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

«Καθιερώσαμε για πρώτη φορά από φέτος, μαζί με τους εορτασμούς της “Αρμάτας” να τιμούμε και δυο μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών με προσφορά στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο κ. Λυράκης.

«Ανακηρύξαμε επίτιμους δημότες την κ. Μελά που εκτός από γνωστή γλύπτρια είναι και εγγονή του Παύλου Μελά και φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και τον Μίμη Πλέσσα, για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σπετσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, μετά από πολύωρη ναυμαχία ο Ανδρέας Μιαούλης και οι πλοίαρχοι των τριών νησιών (Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά), αντιμετώπισαν τις υπέρτερες αριθμητικά τουρκικές δυνάμεις, ενώ ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να αποχωρήσει άπρακτος.

Οι κάτοικοι των Σπετσών απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων και καλύτερα εξοπλισμένων Τούρκων στη βοήθεια της Παναγίας και ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο λιμάνι «Παναγία η Αρμάτα» που εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Κατά την αναπαράσταση στο λιμάνι του νησιού, εξιστορούνται τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης νύχτας και στη συνέχεια το ομοίωμα του τουρκικού πλοίου τυλίγεται στις φλόγες και τελικά βυθίζεται. Φέτος η αφήγηση έγινε από τον φιλόλογο Βασίλειο Μπακύρα σε κείμενα του επίσης φιλολόγου Παύλου Παρασκευαΐδη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα και ολοκληρώνονται αύριο, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις αφιερωμένες στις παραδοσιακές φορεσιές του Αιγαίου, τη φωτογραφία και τη ζωγραφική, παραστάσεις παιδικής χορωδίας, θεάτρου σκιών, χοροί και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων με φιλική συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου.

Χθες, δόθηκε και η συναυλία του Κώστα Μακεδόνα και της Αναστασίας Μουτσάτσου, που οργανώθηκε από την περιφέρεια Αττικής. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ανέφερε ότι «η περιφέρεια εργάζεται για να συντελέσει στην επίλυση προβλημάτων υποδομών που εκκρεμούν δεκαετίες, όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός, η αποχέτευση και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου».

Οι Σπέτσες είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις Βρυξέλλες το Βέλγιο, το Δουβλίνο και το Κορκ στην Ιρλανδία, το Μπαϊλέν στην Ισπανία, το Σλάφκοφ στην Τσεχία, το Τιούκσμπερι στη Βρετανία και την Ύδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης