Συνεδριάζει το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, 10:14
Συνεδριάζει το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό
Συνεχίζεται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η διακοπείσα συζήτηση του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νοτίου ΑΤομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».

Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της επενδύτριας εταιρείας Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

Όπως συνέβη και κατά την αρχική συζήτηση του ζητήματος στο ΚΑΣ, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), «λόγω της σοβαρότητας του θέματος», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, καλεί τα μέλη του πάλι σε παναττική στάση εργασίας από τις 14.30 έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στις 15.00.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

Kάλεσμα σε στάση και κινητοποίηση για το Ελληνικό

Αθήνα, 26/9/2017

Προς τα μέλη του ΣΕΑ

Συνάδελφοι/ισσες,

Σας ενημερώνουμε ότι κατά την αυριανή Συνεδρίαση 35/27-9-2017 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, 27-9-2017, θα συνεχισθεί η συζήτηση του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νοτίου ΑΤομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, όπως και κατά την αρχική του συζήτηση, πριν από τη διακοπή της στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, σας καλούμε και πάλι σε παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη, 27-9-2017 και ώρα 14:30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στις 15:00 μμ. για να ζητήσουμε:

Να πάρει η υπουργός πίσω την υπογραφή της από το ανυπόστατο Μνημόνιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πραξικόπημα εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους.

Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της κήρυξης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία.

Καλούμε τα μέλη του ΣΕΑ:

-να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της Τετάρτης, στις 15:00 μμ. στην Μπουμπουλίνας

-να είναι σε ετοιμότητα για επόμενες κινητοποιήσεις

-τα μέλη του ΣΕΑ που είναι και μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να διαφυλάξουν τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, 10:57