Νέα δεδομένα για το σύστημα «Αριάδνη» που αφορά δημογραφικές αλλαγές

Νέα δεδομένα για το σύστημα «Αριάδνη» που αφορά δημογραφικές αλλαγές
Τρία υπουργεία αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το σύστημα «Αριάδνη» που αφορά δημογραφικές αλλαγές, όπως γάμοι, θάνατοι και διαζύγια. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του υπουργείου Εργασίας η σύνταξη των διοικητικών πράξεων για τις περιπτώσεις αυτές θα γινόταν από συμβολαιογράφους και εν συνεχεία θα διαβιβάζονταν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) με κόστος για τους πολίτες που θα έφτανε τα 45 ευρώ.

Με τις νέες αποφάσεις προβλέπεται ότι το έργο των συμβολαιογράφων θα μεταβιβάζεται σε υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Οι εργαζόμενοι στα ληξιαρχεία θα συνδράμουν στο έργο αυτό, χρησιμοποιώντας ειδικό κωδικό που θα τους δίνει άμεση πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων, που έχει φτιαχτεί ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) την ίδια ημέρα.

Από τους Δήμους διευκρινίζεται ότι ανέκαθεν τα ληξιαρχεία ενημέρωναν για τις δημογραφικές μεταβολές τα ασφαλιστικά Ταμεία, που όμως δεν αξιοποιούσαν τις πληροφορίες αυτές.

«Πρόκειται για 5 δημογραφικές αλλαγές που για χρόνια δεν καταγράφονταν αποτελεσματικά με συνέπεια να είναι οι κύριες αιτίες για εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη ανομία στα ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν περισσότερα από 5 δισ. σε μια δεκαετία από την απόδοση παράνομων συντάξεων και άλλων παροχών» δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης .

Στο μηχανισμό εντοπισμού της παραβατικότητας εντάσσονται και οι εφορίες. Μέχρι σήμερα για την έκδοση άδειας γάμου ήταν απαραίτητη η πληρωμή παραβόλου 50 ευρώ στις εφορίες. Πλέον κατά την πληρωμή του παραβόλου θα καταγράφεται και ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ των πολιτών και θα διαβιβάζεται από τις εφορίες στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να καταγραφεί η αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση.

Μόνο στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης θα εμπλέκονται οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι πλέον θα έχουν και την υποχρέωση να ενημερώνουν για τις πράξεις αυτές την ΗΔΙΚΑ με την οποία θα συνδεθούν ηλεκτρονικά περίπου 3.000 συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012, 22:45