Τηλεοπτική αστυνομική επιχείρηση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 13:15


Σε ανακοίνωση συνοδευόμενη από μαγνητοσκοπημένο και φωτογραφικό υλικό έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία για τη σημερινή τρίωρη αστυνομική επιχείρηση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη στην περιοχή των Εξαρχείων.

Παρατίθεται η ανακοίνωση: 

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας

Τις πρωινές ώρες σήμερα (21.08.2013) πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πέριξ (στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα κλπ) και εντός των χώρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η επιχείρηση έγινε παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, σε εφαρμογή του Ν. 4009/2011, ύστερα από καταγγελίες για τη διαμονή παράνομων μεταναστών και χρήση των χώρων του Πολυτεχνείου για την κατασκευή εκρηκτικών - εμπρηστικών μηχανισμών, όπως και για αποθήκευση μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 160 κοντάρια
 • Βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο 85 εκατοστών
 • Κάλυκας όλμου
 • Δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού
 • Πλήθος από σημαίες
 • Επτά σπρέι πιπεριού
 • Αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι
 • Οκτώ κράνη
 • Τρεις  φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας σκληρός δίσκος και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης ( USB - stick )
 • Μία ταυτότητα Ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια
 • Μία ταυτότητα Ισραήλ
 • Μία άδεια οδήγησης εκδοθείσα από Γαλλικές Αρχές.


Επισημαίνεται ότι παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν έξι άτομα, τρεις ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Το χρονικό της επιχείρησης - σκούπας στο Πολυτεχνείο

Η επιχείρηση η οποία είχε σχεδιαστεί εδώ και μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 9.30.

Οι δρόμοι περιμετρικά του Πολυτεχνείου παρέμεναν κλειστοί καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η επιχείρηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελίες ότι στον εσωτερικό χώρο υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, καθώς και ότι εκεί διαμένουν μετανάστες.Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα που γίνεται αφορά και τη λειτουργία του portal indymedia. 

Από την έρευνα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κράνη, λοστοί, 160 κοντάρια, έξι λάπτοπ, ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, μάσκες κ.α.. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε έξι προσαγωγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προσαχθέντων συγκαταλέγονται και τρεις αλλοδαποί που δηλώνουν Παλαιστινιακής καταγωγής, καθώς κι ένας άστεγος που διέμενε στην Πρυτανεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε παρόμοιου τύπου επέμβαση στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης Επιχείρηση – σκούπα στο Πολυτεχνείο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 07:22

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 13:23