Την αποσυμφόρηση των φυλακών προωθεί η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 14:38
Την αποσυμφόρηση των φυλακών προωθεί η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού

Πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού στις φυλακές και τη διαχείριση τυχόν εμφάνισης της επιδημίας στους συγκεκριμένους χώρους προωθεί η κυβέρνηση, πέραν των άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι και η αποσυμφόρηση των φυλακών σε άμεσο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι έτοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, και προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων για «ελαφρά» αδικήματα.

Η ΠΝΠ, που συντάχθηκε με εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαμόρφωσης, προκειμένου να μελετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να πάρει την τελική έγκριση από τον πρωθυπουργό, οπότε και θα σταλεί για υπογραφή.

 Εφόσον πάρει τελικά την έγκριση, εκτιμάται ότι θα υπογραφεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και κατά τις ίδιες πληροφορίες, με βάση όσα προβλέπονται σε αυτή, υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περίπου 1.000 κρατούμενοι. Πρόκειται κυρίως για άτομα που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα, μικροκλοπές, μικροποσότητες ναρκωτικών κ.λπ., που θέλουν ακόμα ένα χρόνο για τη συμπλήρωση της ποινής ή έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής ή είναι πάνω από 65 ετών και έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής.

Διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται όλοι οι βαρυποινίτες, δηλαδή άτομα που έχουν καταδικαστεί για τα λεγόμενα αδικήματα βίας (φόνοι, βιασμοί, ληστείες, σωματική βία, εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και του πολιτεύματος, τρομοκρατία κ.λπ.). 

Σημειώνεται ότι ανάλογα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω του κορωνοϊού εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, στη Βρετανία, καθώς και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στη χώρα μας μέτρα στις φυλακές έχουν ληφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και εκτός των άλλων αφορούν σε:

   - Κατάργηση του ελεύθερου επισκεπτηρίου

   - Απολύμανση όλων των χώρων των φυλακών

   - Μεταγωγές κρατουμένων για μείωση του αριθμού σε υπερφορτωμένα καταστήματα κράτησης.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία είναι αρμόδια για τις φυλακές, δημιουργήθηκαν πολύ νωρίς ειδικοί χώροι απομόνωσης και στα 35 καταστήματα κράτησης της χώρας για την περίθαλψη κρατουμένων που τυχόν θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό, καθώς και για τους νεοεισερχόμενους, που μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Επίσης έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες τόσο στους κρατουμένους όσο και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για αυστηρά μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προστατεύονται από τη νόσο.

Οι χώροι απομόνωσης είναι των 20 ατόμων σε όλες τις φυλακές, ενώ στον Κορυδαλλό έχει δημιουργηθεί πτέρυγα 120 ατόμων στις γυναικείες φυλακές και σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να επεκταθεί για 200 άτομα συνολικά.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στις φυλακές» δήλωσε η κ. Νικολάου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Πήραμε πολύ νωρίς μέτρα και υπάρχει μέριμνα, σε περίπτωση κρούσματος, να απομονωθεί αμέσως, καθώς και οι συγκρατούμενοι στο κελί ή στον θάλαμο, ενώ όλοι εξετάζονται με το πρώτο σύμπτωμα. Το σημαντικό όμως είναι ότι τηρούνται με πολλή προσοχή και από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και από τους κρατούμενους τα μέτρα υγιεινής και οι υποδείξεις, γι' αυτό αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα».

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 15:02