Προ των πυλών μιας οικονομικής καταστροφής βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών της Μεσαράς με αφορμή το εμπάργκο κηπευτικών που έχει κηρύξει η Ρωσία. Το κλίμα στον αγροτικό κλάδο είναι έκρυθμο και τεταμένο καθώς καθημερινά καταλήγουν από τους αποθηκευτικούς χώρους στις χωματερές περίπου 200 τόνοι αγγούρια!

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σαν αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα εκατοντάδων οικογενειών με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν άμεση την λήψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία με στόχο την αποζημίωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τιμή των κηπευτικών που πωλούνται δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά το κιλό την στιγμή που το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 55 λεπτά το κιλό. Η διαφορά χαοτική και φανερώνει το μέγεθος της οικονομικής απώλειας για τους παραγωγούς.

«Επικρατεί ένα αλαλούμ καθώς όλοι προσπαθούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους και δεν μπορούν. Τα περισσότερα ωστόσο είναι κάτω από το κόστος παραγωγής», τονίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Δήμου Φαιστού Γιώργος Ντισπιράκης.

Η άμεση ενεργοποίηση του ταμείου στήριξης και αποζημιώσεων ίσως δώσει τις απαιτούμενες λύσεις σε διαφορετική περίπτωση το σκηνικού χάους που έχει διαμορφωθεί αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον για έξι μήνες ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να βγει μπροστά η πολιτεία και υπάρξουν κάποια μέτρα στήριξης. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», υποστηρίζει ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

ΠΗΓΗ: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης