«Πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας, να προσπαθούμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα, με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης, που αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

«Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας, εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα, προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές “φωτιές” που δεν θέλουμε να ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτήν την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικούς πολύ απλούς κανόνες». 

Οι κανόνες που πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

  • Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα ΜΜΜ, όταν είναι δυνατόν. Να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε περπάτημα κάποια απόστασης, ή οδήγηση με κάποιο ιδιωτικό μέσο.
     
  • Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ να το κάνουμε με τους κανόνες: τη χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο –δεν πρέπει να είναι κάτω από τη μύτη ή το στόμα. Πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό, είτε μαντήλι είτε αλκοολούχο σε υγρή μορφή. Να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάζουμε ή πριν βάλουμε τη μάσκα και να τη βάζουμε σε ένα σακουλάκι όταν δεν τη χρησιμοποιούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει και όχι καλό. Και δεν είναι κατάλληλες για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 2 ετών.
     
  • Χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτόν τον καιρό δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές. Οτιδήποτε ακουμπούμε, όπως πόμολα, κουμπιά και χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και όταν επιστρέφουμε σε αυτό, και μετά από οποιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον και φυσικά πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας.
     
  • Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω για να περπατήσουμε να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός.
     
  • Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε έναν στενό κύκλο επαφών.
     
  • Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωση, η επικοινωνία με τον γιατρό και η θεραπεία, αν κριθεί απαραίτητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης