Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με πρόφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο τείνει να εξελιχθεί αυτό που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Τουλάχιστον 79 σοροί μεταναστών έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή από τη βύθιση αλιευτικού σκάφους νοτιοδυτικά της Πύλου στο οποίο επέβαινε άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός επιβαινόντων. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Αιγύπτου και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα. Επίσης 26 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία. Είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες.  Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες – σοκ πάνω στο σκάφος λίγο πριν την τραγωδία 

Το λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες όπου φαίνεται το πλοίο που βυθίστηκε να είναι γεμάτο μετανάστες:

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο κενό στο μικρό σχετικά σκάφος που ανέλαβε να τους μεταφέρει από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Eνεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Εν τω μεταξύ ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου.

 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.

Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Βίντεο με πλάνα του Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

 

 

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης. την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους αποφάσισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τις εξελίξεις με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Το βρετανικό δίκτυο BBC στην ηλεκτρονική έκδοση του σημειώνει ότι πρόκειται για το ναυάγιο με τους περισσότερους νεκρούς στα ανοιχτά της Ελλάδας για φέτος. «Δεκάδες σκοτώνονται καθώς μεταναστευτικό πλοίο αναποδογύρισε ανοιχτά της Ελλάδας», γράφει στον τίτλο του ρεπορτάζ το BBC.

Το γαλλικό δίκτυο France24 μετέδωσε ότι τουλάχιστον 78 μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους στο ναυάγιο. Παράλληλα σημείωσε ότι μεγαλώνουν οι φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Πρώτο θέμα για αρκετή ώρα ήταν στον Guardian το ναυάγιο με τους μετανάστες ανοιχτά της Πύλου. Το δημοσίευμα τιτλοφορείται: «Τουλάχιστον 78 νεκροί, καθώς βυθίστηκε προσφυγικό σκάφος ανοιχτά της Ελλάδας».

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί αφού ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε μετανάστες αναποδογύρισε ανοιχτά των ακτών της Ελλάδας, ανέφερε το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle. Επιπλέον σημειώνει ότι πηγή του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέφρασε φόβους πως οι νεκροί και οι αγνοούμενοι θα αυξηθούν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera παρουσιάζει αναλυτικά την επιχείρηση διάσωσης εστιάζοντας στην άμεση ενεργοποίηση των ελληνικών διασωστικών μέσων αλλά και την συνδρομή των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC News σε ανάρτηση του, τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης ενώ κάνει λόγο για 700 επιβαίνοντες σύμφωνα με εκτιμήσεις στο αλιευτικό σκάφος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες για το «φρικτό ναυάγιο» ανοικτά της Πύλου

«Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο – αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα – στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως «κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Το χρονικό του ναυαγίου

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια. Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ’ επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική.

Χθες το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα σήμερα το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού για όλες τις εξελίξεις:

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού – Ενημερωτικό Σημείωμα για το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα Δυτικά της Ελλάδας

Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, τα γεγονότα μέχρι τη βύθιση του σκάφους όπου επέβαιναν οι αλλοδαποί, όπως τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν ως ακολούθως:

• Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

• Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

• Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

• Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

• Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

• Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

• Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

• Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

• Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

•Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

• Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

• Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

•Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

• Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

• Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

• Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

• Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

• Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης