Δυναμικές πορείες, διαδηλώσεις και επεισόδια σημάδεψαν και φέτος τη μέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ενώ και πάλι την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ, εργαζόμενοι διαδήλωναν σε απόσταση αναπνοής, έξω από την αίθουσα.
Από τις έξι το απόγευμα, μέλη των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΔΟΘ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντριβανίου και τα σωματεία και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έδωσαν ραντεβού στην Καμάρα.

Στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, οι αντιπρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Παπαντωνίου και Ηλίας Βρεττάκος, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ παραβρέθηκαν- μεταξύ άλλων- οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης, στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κι εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, σχολικές καθαρίστριες και εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς και συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες, αντιπροσωπεία των οποίων αργότερα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και υπουργούς, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” και διατύπωσαν το αίτημά τους για μονιμοποίηση.

Ένα αγροτικό αυτοκίνητο προηγούνταν της πορείας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Βαρδαλή και ακολουθούσαν οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα, όπως “την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία”. Η πορεία κινήθηκε προς την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου διαδηλωτές πέταξαν αγροτικά προϊόντα και διαλύθηκε στην Αριστοτέλους.

Ένταση δημιουργήθηκε στην πορεία μελών του αντεξουσιαστικού χώρου. Νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε προσόψεις και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών, έγραψαν συνθήματα, “κατέβασαν” κάμερες ασφαλείας από τράπεζες και κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, ενώ κατά τις 8 το βράδυ, επιστρέφοντας στην Καμάρα, ορισμένοι πέταξαν πυρσούς και πέτρες κατά αστυνομικών. Λίγο αργότερα, άγνωστοι πέταξαν πέτρες κατά του αστυνομικού φυλακίου που βρίσκεται μπροστά από το προξενείο της Τουρκίας.

 Λίγο μετά την ομιλία Καραμανλή, άγνωστοι πυρπόλησαν δύο υποκαταστήματα της «Millenium Bank” και της Αγροτικής Τράπεζας, στην οδό 25ης Μαρτίου, σπάζοντας τις βιτρίνες και πετώντας στο εσωτερικό των καταστημάτων, αναμμένα στουπιά.

Αν και οι διαδηλωτές αποχώρησαν στις δέκα περίπου το βράδυ από τους χώρους γύρω από τη ΔΕΘ, ισχυρές αστυνομικές δυν.αμεις παραμένουν σε επιφυλακή σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.