Ελλάδα και Ισραήλ έδωσαν και επίσημα τα χέρια όσον αφορά την προμήθεια της χώρας μας με το αντιαρματικό σύστημα SPIKE – NLOS. Η ανακοίνωση της σύναψης συμφωνίας έρχεται, από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων. Το κόστος της αγοράς αγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ.
«Συμφωνία εξαγωγών άμυνας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των πυραύλων “Spike” της Rafael. Η συμφωνία έγινε από το SIBAT του IMoD και αποτιμάται σε περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στην ανάρτησή του στο Twitter.
A government-to-government defense exports agreement was signed between the Israel Ministry of Defense and the Hellenic Ministry of National Defence to acquire Rafael’s “Spike” missiles. The agreement was led by the IMoD’s SIBAT and is valued at approximately 370 million Euros. pic.twitter.com/694lWwu6Xx
— Ministry of Defense (@Israel_MOD) April 10, 2023
Το SPIKE – NLOS είναι ένα πολλαπλών χρήσεων, ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο σύστημα πυραύλων. Ο προηγμένος πυραυλικός κινητήρας του παρέχει τη δυνατότητα να φτάσει σε εμβέλεια έως και 32 χιλιόμετρα.
Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να ενσωματώσουν το SPIKE – NLOS με επίγειες, αεροπορικές ή θαλάσσιες πλατφόρμες – ενώ αξιοποιούν την ικανότητά του να χτυπά μακρινούς ή γεωγραφικά κρυμμένους στόχους χωρίς οπτική επαφή.
Η αναζήτηση και η ασύρματη σύνδεση δεδομένων του όπλου παρέχουν στους χειριστές εικόνες και βίντεο σε πραγματικό χρόνο και έλεγχο από άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου. Αυτό παρέχει στους χειριστές την ευκαιρία να αλλάξουν ή να ματαιώσουν την αποστολή κατά τη διαδρομή προς τον στόχο.
Είναι πολύ μεγαλύτερος πύραυλος από άλλες εκδόσεις Spike, με συνολικό βάρος περίπου 70 κιλά.
Αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε εμφανής η ανάγκη για έναν υψηλής ακρίβειας καθοδηγούμενο τακτικό πύραυλο πεδίου μάχης εδάφους – εδάφους.
Οι πρώτες παραλλαγές τέθηκαν σε υπηρεσία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παράλληλα με τον πυραυλικό φορέα Pereh το 1981, αν και η ύπαρξη και των δύο δεν αποκαλύφθηκε στο κοινό μέχρι το 2011.
Το SPIKE – NLOS χρησιμοποιεί μια σύνδεση οπτικών ινών παρόμοια με άλλες εκδόσεις Spike, αλλά μόνο μέχρι τα 8 χιλιόμετρα, μετά την οποία χρησιμοποιεί μια σύνδεση δεδομένων ραδιοφώνου για καθοδήγηση εντολών.
Το 2020, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προμηθευτεί πυραύλους SPIKE – NLOS που θα τοποθετηθούν σε ελικόπτερα Apache. Διεξήχθη μια δοκιμή τον Μάρτιο του 2021, όπου ένα AH-64E εκτόξευσε έναν SPIKE – NLOS σε έναν στόχο 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) μακριά και σημείωσε ένα άμεσο χτύπημα.