Η νέα τάση στον παγκόσμιο τουρισμό που ονομάζεται «οικονομία του διαμοιρασμού» (Sharing Economy) αλλά και η επιρροή της στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, βρέθηκε στο επίκεντρο σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και συγκεκριμένη μελέτη για το ζήτημα αυτό.
Στην παρέμβασή της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού σημείωσε, ότι το ΥΠΟΤ έχει προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για το ζήτημα με τις ενοικιαζόμενες κατοικίες, βίλες, διαμερίσματα, υπογράμμισε, ότι το υπουργείο θα παρεμβαίνει όποτε αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίζει τη νομιμότητα.
Σημειώνεται ότι οι ξενοδόχοι έχουν εκφράσει έντονα τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός, ότι στις διαδικτυακές πλατφόρμες (airbnb, Homeway κλπ) βρίσκουν καταφύγιο… παράνομα καταλύματα (χωρίς άδεια λειτουργίας) γεγονός που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους αλλά και στερούν έσοδα από την ελληνική οικονομία. Με μια πρώτη εκτίμηση, οι απώλειες σε έσοδα κυμαίνονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης.
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, η φοροδιαφυγή και η παροχή υπηρεσιών από μη αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις έχουν απασχολήσει διαχρονικά την πολιτική ατζέντα για πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, πολύ πριν από την ανάπτυξη του Sharing Economy. Όπως διαπιστώνεται, στην Ελλάδα υπάρχουν σειρά από συναφείς πλατφόρμες που εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων στην Ελλάδα και να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.