Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους μέχρι 19 Ιανουαρίου 2012 αποφάσισαν το απόγευμα του Σαββάτου με ισχυρότατη πλειοψηφία τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, παρά τις τέσσερις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη για τις αποδοχές τους.

Ειδικότερα, με ψήφους περίπου 250 υπέρ και 50 κατά, οι δικαστές αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεων τους μέχρι 19 Ιανουαρίου 2013, όπου και θα πραγματοποιήσουν νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθορίσου την περαιτέρω στάση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκραμένα, θα ανεβαίνουν στις έδρες από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου (3 μ.μ.), ενώ μέχρι σήμερα βρίσκονταν στις έδρες από τις 10 π.μ. έως 3 μ.μ.

Επίσης, ανέτρεψαν παλαιότερη απόφαση τους η οπαία απαγόρευε τη δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων εκτός από τις επείγουσες και από εδώ και στο εξής θα δημοσιεύουν πλέον κανονικά όλες τις αποφάσεις.

Η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέλευση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος, οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασ. Καπερνάρος, Σπ. Χαλβατζής, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης, ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο τέως πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, οι τέως εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, Π. Δημόπουλος, Α. Σταθόπουλος, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την έναρξη της ομιλίας του χαρακτήρισε «πυρακτωμένη την ατμόσφαιρα» στο χώρο της Δικαιοσύνης και μετέφερε την δέσμευση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και τη δική του, ότι στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης για τις κινητοποιήσεις των δικαστών και των εισαγγελέων που έχουν ξεκινήσει από 17 Σεπτεμβρίου 2012, η Κυβέρνηση δεσμεύεται:

Πρώτον, ότι η καταβολή των αναδρομικών του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου θα καταβληθούν σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2013.

Δεύτερον, θα υπάρξει ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.

Τρίτον, δεν θα ενοχληθούν από τις Τράπεζες οι δικαστές που έχουν εξαγοράσει πρόωρα τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών.

Τέταρτο, δεν απορρίπτεται το αίτημα του δικαστικού κλάδου να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους (επίδομα αποζημίωσης) στο βασικό μισθό τους, έτσι ώστε να αυξηθούν οι αποδοχές τους, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει τώρα, πριν καταβληθεί η περιβόητη δόση από το ΔΝΤ. Πάντως διαβεβαίωσε ο κ. Ρουπακιώτης ότι το τελευταίο είναι πρώτο βασικό μέλημα της Κυβέρνησης.

Ακόμη, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι έχει γίνει μεγάλη αδικία σε βάρος του δικαστικού σώματος και δεσμεύτηκε ότι μέχρι την τελευταία μέρα που θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης θα προσπαθήσει να ανατρέψει το σε βάρος τους κλίμα.

Ο Ρουπακιώτης τόνισε ότι ως δικηγόρος ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα δικαστή, αλλά τώρα ως υπουργός Δικαιοσύνης χτυπά την πόρτα της συνείδησής τους. «Αφήστε ανοιχτό το χέρι σας προς την κοινωνία, ολόκληρο όχι μισό, το έχει ανάγκη η κοινωνία».

«Αν έχετε τα φώτα της δημοσιότητας αρνητικά πάνω σας στραμμένα, κάπου παρεμποδίζεται και η επίλυση των προβλημάτων που προβάλλετε» προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου κατά την ομιλία της τόνισε ότι η διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων «δεν έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα, αφού δια μέσου αυτού, οι δικαστές κατατείνουν στην προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και την εξασφάλιση εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 87 και 88 του Συντάγματος, οι οποίες σαφώς παραβιάζοντα» και σαφώς οι παραβιάσεις αυτές «θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τις υπερβολικές μειώσεις οι οποίες επιβληθήκαν στις αποδοχές τους (υπερβαίνουν το 50%) που είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα».

Ακόμη, η κυρία Θάνου επισήμανε ότι αυτό που ενοχλεί τους δικαστές είναι η αδιαλλαξία της Κυβέρνησης απέναντι στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους, και όπως τόνισε το Μνημόνιο δεν εφαρμόζεται για όλους, αφού εξαιρούνται των περικοπών οι υπάλληλοι της ΕΥΠ και των ΚΕΠΕ.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ έκλεισε την ομιλία της, διαβεβαιώνοντας ότι οι δικαστές δεν εξαρτούν την άσκηση των καθηκόντων τους από το ύψος των αποδοχών τους και διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι μπορεί και πρέπει να εξακολουθεί να εμπιστεύεται του Έλληνες δικαστές».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης