Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης
Παραγωγή: Zougla.gr WebTV 2024 

«Κανείς δεν θα μας συντρίψει» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από την επανεκλογή του με ποσοστό  87.97% ενώ  έκανε σαφές πως απόλυτη προτεραιότητά του είναι η νίκη στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άποψη ότι «η Ρωσία θα προχωρήσει τελικά σε χρήση μιας νέας κατηγορίας πυρηνικών όπλων, τα λεγόμενα “μικροσκοπικά” πυρηνικά, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν παίζει και δεν μπλοφάρει» εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών και  διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Παράλληλα υποστήριξε πως «αυτό δεν σημαίνει πως πάμε σε μια αρμαγεδονική κατάσταση διότι δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα πυρηνικά αλλά για όπλα που μπορούν να καταστρέψουν μια μικρή περιοχή και χωρίς την έκκληση της υπερβολικής ραδιενέργειας τύπου Χιροσίμα».

Ο καθηγητής που διδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά ακόμα για τα ελληνοτουρκικά, τις αμερικανικές εκλογές και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως «τα όπλα που έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ είναι για έναν ανάλογο μελλοντικό αντίπαλο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άποψη πολλών πυρηνικών αναλυτών τα Δύσης είναι ότι λόγω του διαρκούς πολέμου στην Ουκρανία βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά ποια στο ενδεχόμενο ο Πούτιν να κάνει χρήση πυρηνικών. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας  το προβλέπει. Όμως θα ρίξει νέας γενιάς πυρηνικά, δεκάδες ή εκατοντάδες φορές λιγότερο ισχυρά από αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως στη βόμβα της Χιροσίμας, με προοπτική να πείσει τη Δύση ότι είναι έτοιμος να περάσει το πυρηνικό κατώφλι. Μικροσκοπικά πυρηνικά της τάξεως των 20 τόνων ή κάποια άλλα ειδικών δυνάμεων, αξιοποιώντας τις αντιφάσεις μέσα στο ΝΑΤΟ γιατί εκεί θα πρέπει να συμφωνήσουν 32 χώρες για να προχωρήσουν σε χτύπημα. Τα πυρηνικά αυτά νέας γενιάς που πιστεύουμε ότι έχει θα μπορούσαν να καταστρέψουν σε έκταση μια συνοικία των Αθηνών, με πολύ μικρή ραδιενεργή μόλυνση κει όχι νατοϊκό στόχο αλλά στόχο επί του πεδίου. Το καθεστώς Πούτιν εάν κρίνει ότι διακινδυνεύει ήττα στην Ουκρανία μόνο τότε θα κάνει τέτοια χρήση», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Ερωτηθείς εάν βλέπετε στο άμεσο μέλλον στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας ο καθηγητής είναι σαφής: «Έχουμε μπει σε ένα επικίνδυνο ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό. Όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο επικίνδυνα από αυτά του Ψυχρού Πολέμου»

Κληθείς να τοποθετηθεί για το πόσο καθοριστικές μπορεί να αποβούν οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα αναφέρει:

«Ο Τραμπ έδειξε ότι με αυτό το στυλ έχει έναν πυρήνα σκληρού ρεαλισμού. Υπάρχει πιθανότητα να επιβάλλει συμβιβασμό με τη Ρωσία κα να οδηγηθούμε σε κάποια μορφή ειρήνευσης όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ που δεν ελέγχονται από τον πρόεδρο και έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε σε μια εξομάλυνση αλλά δεν πιστεύω πως θα είναι  όχι μακροχρόνια. Πιθανώς ο Τραμπ να προωθήσει και μια εκτεταμένη εχθρότητα με την Κίνα και να οδηγηθούμε σε ένταση στον Ειρηνικό».

Πρόσφατα υποστηρίξατε δημόσια πως η Τουρκία ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο με την Ελλάδα. Για ποιο λόγο ;  

«Αυτή η ύφεση που βλέπουμε τώρα είναι σε εντελώς επιφανειακό επίπεδο. Η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια αποδόμησης της Ελλάδας. Αυτό που υποστηρίζω προκύπτει ξεκάθαρα από το εξοπλιστικό πακέτο της Τουρκίας. Ένα κομμάτι είναι η αγορά των όπλων που παρήγγειλε από τις ΗΠΑ. Το πακέτο είναι τεράστιο. Το είδος των όπλων που αποκτά ποιον στοχεύουν μελλοντικά εάν όχι εμάς. Όταν αγοράζει πάνω από 950 πυραύλους αέρος αέρος μεγάλου βεληνεκούς, όταν αγοράζει  πάνω από 400 πυραύλους εναντίον αντι- ραντάρ, δηλαδή για να χτυπήσεις συστήματα αεράμυνας, τις βόμβες τις GBU- 39 που χτυπούν στόχους υψηλής αξίας. Όλο αυτό το οπλοστάσιο φωνάζει πως ετοιμάζεται να χτυπήσει ένα υψηλού επιπέδου αντίπαλο. Ο μόνος στην περιοχή είναι η Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλος. Για τους Κούρδους, για το Ιράκ, για Συρία τα παίρνει ; Όταν δίνεις λοιπόν πάνω από 20 δις για να πάρεις ένα τέτοιο οπλοστάσιο και αναπτύσσεις παράλληλα επιθετικά όπλα, εξειδικευμένα βαλλιστικά όπλα, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον πλοίων είναι δεδομένο ότι είναι για εμάς», απαντά.

Ποια είναι η άποψή σας για τα F-35 ; Θεωρείτε πως με τα εξοπλιστικά μας προγράμματα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν ισχυρές τα επόμενα χρόνια ; Ποιο θα είναι το ισοζύγιο σε σχέση με την Τουρκία ; Πόσο πιθανό είναι να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 ;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γρίβα «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε ενέργειες που βελτίωσαν την κατάσταση. Τα Rafale, o εκσυγχρονισμός των F-16, η αγορά των φρεγατών. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλα συστήματα. Είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει αντίδοτα ήδη για τα F-35. Χρειαζόμαστε πιο εξειδικευμένο οπλοστάσιο. Τα F-35 δεν πολεμάνε. Δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρει την Τουρκία να μπει στο πρόγραμμα των F-35 διότι ενδιαφέρεται για το δικό της οπλοστάσιο με δική της τεχνολογία. Οι Τούρκοι θα επενδύσουν σε δικά τους συστήματα αντιστοίχων δυνατοτήτων με τα F-35»

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – Πόσο βλέπετε ακόμα να διαρκεί και τι περιμένουμε; Ανησυχείτε για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή;

«Το Ιράν δεν θέλει να μπλέξει σε αυτόν το πόλεμο αλλά ούτε το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπλέξουν σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη. Φαίνεται ότι έχουμε επανέλθει σε εποχές που ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι στο προσκήνιο και όχι ο σύντομος», θα πει μεταξύ άλλων.

Η εμπλοκή της χώρας μας στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, εναντίον τον Χούθι για την προστασία εμπορικών πλοίων τι συνέπειες θα μπορούσε να είχε κατά την άποψή σας ;

«Σε επίπεδο γεωπολιτικής συμφωνώ με την ενέργεια του υπουργού Άμυνας. Έπρεπε να είμαστε παρόντες στην περιοχή, να έχουμε ρόλο, οπότε με επιφυλάξεις θεωρώ ότι ήταν σωστή ενέργεια. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η φρεγάτα μας είναι λίγο παλιά και δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίζει απειλές όπως είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον πλοίων που έχουνε οι Χούθι . Κι αν έχουν τέτοια όπλα οι Χούθι θεωρούμε δεδομένο πως και η Τουρκία έχει τέτοια όπλα. Το πλοίο μας πρέπει να είναι υπό την προστασία αμερικανικών συστημάτων προκειμένου να μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες απειλές. Αυτό δεν θα έλεγα ότι είναι καλό. Δείχνει ότι έχουμε μείνει πίσω σε πολλά. Επίσης φαίνεται πόσο επείγον είναι να κλείσει το θέμα με τον εκσυγχρονισμό ή την απόκτηση άλλων πλοίων. Δείχνει πως υπάρχουν κενά στα συστήματά μας που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα», καταλήγει.

Δείτε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης