Ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διαβίωση των ανθρώπων που εργάζονται μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και την ασφάλεια για τους επισκέπτες και το ίδιο το φαράγγι λύθηκε χάρη στις προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Πριν από λίγες ημέρες και για πρώτη φορά, το ιστορικό χωριό της Σαμαριάς, μέσα στο φαράγγι, στο οποίο διαμένουν και οι φύλακες του Δρυμού, απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό έγινε με απόλυτα φυσικό τρόπο, αξιοποιώντας τη φυσική ροή του νερού της πηγής, από την οποία υδρεύεται και αρδεύεται η Σαμαριά.

Όπως εξήγησε στο Flashnews.gr ο τμηματάρχης Προστασίας και Διαχείρισης Δασών της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Γιάννης Φωτάκης, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για τη διαμονή των εργαζομένων στη Σαμαριά, καθώς τα τρόφιμα και τα φάρμακα διατηρούνταν σε ψυγείο υγραερίου με φιάλες, ενώ και οι συσκευές επικοινωνίας και ειδικά οι ιατρικές συσκευές λειτουργούσαν με μπαταρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 400 μέτρα πάνω από τη Σαμαριά υπάρχει πηγή με πολύ δυνατή ροή νερού, η οποία πριν από 12 χρόνια έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς ωστόσο επιτυχία, καθώς η δύναμη του νερού φτάνει στις 33 ατμόσφαιρες.

Όμως τώρα, με τη νέα τεχνολογία και με προγράμματα στα οποία εντάχθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, κατέστη δυνατή η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού συστήματος στο οποίο μειώνεται η δύναμη του νερού περίπου στις 4 ατμόσφαιρες και τίθεται σε λειτουργία μια υδρογεννήτρια από την οποία τροφοδοτούνται με το αναγκαίο ηλεκτρικό ρεύμα οι εγκαταστάσεις στη Σαμαριά.

Το πρώτο συμβολικό «άναμμα» του φωτισμού με την υδροηλεκτρική ενέργεια έγινε στην πρόσφατη εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων με την ευκαιρία του εορτασμού στο εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που είναι κοντά στη Σαμαριά.

Όπως είπε ο κ. Φωτάκης, τώρα πλέον, εφόσον υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία, υπάρχει δυνατότητα παραμονής φυλάκων μέσα στο φαράγγι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εάν δεν γίνει αυτό, τότε το σύστημα της υδρογεννήτριας μπορεί να αποσυναρμολογείται όταν κλείνει το φαράγγι και να συναρμολογείται στην επαναλειτουργία του.

Να σημειωθεί πως μέχρι τη δεκαετία του ’60, όταν το χωριό της Σαμαριάς ήταν «ζωντανό», πριν ανακηρυχθεί ως εθνικός δρυμός, λειτουργούσαν νερόμυλοι, με τους κατοίκους να αξιοποιούν τη δύναμη του νερού ακόμη και για τη λειτουργία πριονοκορδελών κοπής ξύλων.

ΠΗΓΗ: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης