Υπό έξωση είναι ο χώρος Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, κι αυτό λίγες μέρες πριν την 49η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως καταγγέλει σε υπόμνημά του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ζητώντας επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι αρμόδιο για το θέμα.
Κι όλα αυτά επειδή η διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο οποίο υπάγεται ως “Παράρτημα” το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, επικαλούμενο το ισχύον χουντικό καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, θεωρεί ότι οι αγωνιστές της αντίστασης κατά της λαομίσητης χούντας των συνταγματαρχών βρίσκονται “εκτός των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον”. Και με το πρόσχημα αυτό, δεν έχει ανανεώσει μέχρι σήμερα το χρησιδάνειο για τη χρήση του χώρου Ιστορικής Μνήμης, η παράτασή του οποίου έληξε στις 30 Μαρτίου 2023.
Η επιστολή που απέστειλε ο ΣΦΕΑ 1967-1974 προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Από τις 5 Μαΐου 2017 – οπότε εγκαινιάστηκε επίσημα από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσα – λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – πρώην ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ – η μόνιμη και διαρκής έκθεση ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ “διότι δεν συνεμορφώθην”, σε χώρο 33 τ.μ. που παραχωρήθηκε στον ΣΦΕΑ 1967-1974, με την υπογραφή και χρησιδανείου στις 24/11/2020.
Παρ’ όλα αυτά, η Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο οποίο υπάγεται ως “Παράρτημα” το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, επικαλούμενο το ισχύον, δυστυχώς, χουντικό καταστατικό (Ν.Δ. 132 ΦΕΚ Α΄35/3.3.1969) ίδρυσης και λειτουργίας των πολεμικών μουσείων,  θεωρεί ότι βρισκόμαστε “εκτός των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον” και, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει ανανεώσει το χρησιδάνειο – η παράτασή του έληξε στις 30 Μαρτίου 2023 – όπως  έχουμε ζητήσει με την υπ’ αριθμ. 1737/23-3-2023 αίτησή μας.
Ήδη ο Σύνδεσμός μας, με την από  16/4/2022 επισυναπτόμενη ανοιχτή επιστολή του είχε καλέσει τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων “να αναλάβουν συμβολικά κοινή νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του παραπάνω διατάγματος – εκτρώματος της χούντας, ώστε να ανακηρυχτεί ο εκ 33 τ.μ. απέριττος – πυκνός  Χώρος Μνήμης του ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Όπως συνέβη και στην ανάλογη περίπτωση του πρώην ανακριτικού κολαστήριου του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου εδρεύει ο Σύνδεσμός μας, με την παραχώρηση της κυριότητας των σωζόμενων κτηρίων στην Περιφέρεια Αττικής, με τροπολογία μελών μας – τότε βουλευτών – που υιοθέτησε στις 6/6/2017 το Υπουργείο Οικονομικών”.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, το προεδρείο του Συνδέσμου μας συναντήθηκε με τους γραμματείς των Κ.Ο. και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι συναινούν και υποστηρίζουν το αίτημά μας. Είχαν μάλιστα κατατεθεί και σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
Είναι αδιανόητο να γιορτάζουμε σε λίγες μέρες την 49η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και να βρισκόμαστε υπό έξωση (!) από ένα χώρο όπου μαρτύρησαν στα νύχια των δημίων της χούντας αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.
Ζητούμε, λοιπόν, να ορίσετε, το συντομότερο, συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου μας, ώστε να αρθεί το προσβλητικό καθεστώς της κατά παραχώρηση “φιλοξενίας’ μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, γιατί  όχι μόνο συνιστά λογοκριτική επέμβαση εις βάρος της πρόσφατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και εξυπηρετεί, αντικειμενικά, όσους επιχειρούν να παγιδέψουν τους νέους ανθρώπους, δημαγωγώντας εις βάρος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και διαβάλλοντας τις δημοκρατικές αξίες».
Αθήνα 29-6-2023
Με εκτίμηση για το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974
Ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γκιουγκής

Ο Γεν. ΓραμματέαςΝίκος Μανιός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης