Με μία πρόταση που κινείται στο τεντωμένο σκοινί της λογικής, η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρη Καπράνου για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ, αλλά δεν διαπιστώνει ουδεμία ζημία του ταμείου των δημοσιογράφων! Η πρόταση η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως νομικός ακροβατισμός καταλογίζει στον Καπράνο και τον πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Μεταξά Νίκου Δεσποτόπουλου δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ποιο ήταν το επίδικο αντικείμενο καθώς θεωρεί επωφελές για το ταμείο το εν λόγω ομόλογο.
Από την εισαγγελική πρόταση προκύπτει το ερώτημα για ποιον λόγο να δωροδοκήθηκε ο κύριος Καπράνος, αφού… το ομόλογο δεν κρίθηκε από την πραγματογνωμοσύνη και την εισαγγελέα ζημιογόνο.
Συγκεκριμένα καμία ζημία για το ΤΣΠΕΑΘ, το ταμείο των δημοσιογράφων, σχετικά με την αγορά του περίφημου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ , δεν εντόπισε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με βαση πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε και ως εκ τούτου πρότεινε την απαλλαγή για το συγκεκριμένο αδίκημα και των 10 κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο.
Η πρόταση της εισαγγελέα στηρίχθηκε τόσο στα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία αλλα και από την σχετική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε σύμφωνα με την οποία το ΤΣΠΕΑΘ δεν υπέστη ζημία και συνεπώς δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τους αποδίδονται.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, του Ασφαλιστικού Ταμεία των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ) έχουν παραπεμφθεί οι Δημ. Καπράνος (πρωην πρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ) Νικ. Δεσποτόπουλος (πρωην προεδρος νοσοκομείου Μεταξά) Παν. Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργος Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.
Εξ αρχής ο κ.Καπράνος είχε πει πως «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».
Αντίθετα η εισγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για πλημμέλημα ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ και πρώην προέδρος του νοσοκομείου “ Μεταξά”, και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παρανομη δραστηριότητα. Το σκέλος αυτό της υπόθεσης αφορά η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης ο κ.Καπράνος , λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο. Από την πλευρά του, πάντως, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.
Η εισαγγελική λειτουργός ωστόσο δεχθηκε οτι η δωροδοκία τελέστηκε άπαξ το 2006 και δεδομένου οτι τότε τιμωρείτο ως πλημμελημα, θα πρέπει οι δύο κατηγορούμενοι να καταδικαστούν για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και όχι σε βαθμό κακουργήματος όπως τους έχει αποδοθεί. Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παρανομη δραστηριότητα η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να κριθούν ένοχοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.