Συνέντευξη: Λυδία Καραθανάση

Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης

Kαταδικασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό ή να μην έχουν καθόλου, είναι οι κάτοικοι ενός ολόκληρου οικισμού  μόλις 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χαλκίδας  

Σύμφωνα με την καταγγελία στη «Ζούγκλα», ο οικισμός Πανόραμα Μαλακώντα, ο οποίος ανήκει στο δημοτικό  διαμέρισμα Φύλλων Χαλκίδας εδώ και τουλάχιστον 28 χρόνια, υδροδοτείται με παράνομο και μολυσμένο νερό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν η Στάμυ Κακαρά και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, κάτοικοι της περιοχής, το νερό στον εντός  σχεδίου οικισμό φτάνει στις βρύσες των κατοίκων, όχι από τον δήμο, όπως θα έπρεπε, αλλά από ιδιώτη και  συγκεκριμένα από την οικογένεια Καράπα η οποία δεν έχει άδεια χρήσης, ηλεκτροδοτείται παράνομα και δεν  υφίσταται καν ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε κάποιο συμβόλαιο ενοικίασης για τις εγκαταστάσεις (υδροδεξαμενή – γεώτρηση) που εκμεταλλεύονται παράνομα επί σειρά ετών, παραβιάζοντας κατάφωρα συγκεκριμένες ΚΥΑ και  συγκεκριμένη Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που συντάχθηκαν προς εναρμόνιση της Εθνικής κείμενης  νομοθεσίας με την Ενωσιακή για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης 

Οι καταγγέλλοντες κατηγορούν ευθέως την οικογένεια Καράπα η οποία μετά την αποκάλυψη των πορισμάτων της Υγειονομικής Υπηρεσίας που δείχνουν ότι το νερό είναι μολυσμένο και μετά από ένα μπαράζ απειλών και  προπηλακισμών, στις 13 Αυγούστου 2021, μια εποχή με καύσωνα και την Εύβοια να καίγεται, τους έκοψε την  παροχή έστω αυτού του μολυσμένου νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ως άνω  οικογένεια αποτελείται από τη σύζυγο τοπική σύμβουλο Χαλκίδος επί σειρά ετών, την κόρη δημοτική υπάλληλο και  τον αποβιώσαντα σύζυγο πρώην εξωτερικό συνεργάτη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.  

Το εν λόγω δίκτυο εκτός από παράνομο είναι και μολυσμένο καθώς περιέχει βαρέα μέταλλα (μόλυβδο – σίδηρο),  κολοβακτηρίδια και άλλου είδους μικρόβια 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πορίσματα του υγειονομικού

Πόρισμα1

Πόρισμα2

Πόρισμα3

Από τις 13/8/2021 και μέχρι τις 17/1/2024 οι καταγγέλλοντες δεν είχαν νερό. Συνεπώς δεν μπορούσαν να φροντίσουν ούτε την προσωπική τους υγιεινή, όπως  λένε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

«Τρία καλοκαίρια και τρείς χειμώνες, δεν λειτουργούσε τίποτα στο σπίτι μας, ήμασταν χωρίς καλοριφέρ, δεν  μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο, δεν είχαμε θερμοσίφωνα, τη δύσκολη περίοδο του covid τη περάσαμε χωρίς να  έχουμε την απαραίτητη απολύμανση, η οικία μας, η οποία χωρίς νερό δεν έχει καμία αξία, έχει υποστεί φθορές, και  γενικά έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά μας και η ψυχική μας γαλήνη».

Το 2010 οι καταγγέλλοντες ολοκλήρωσαν τη κατασκευή της οικίας τους και ο ιδιώτης – πάροχος, ο οποίος είχε  παρουσιαστεί ως συνεργάτης του Δήμου Χαλκιδέων εξαπατώντας τους, αντί να τους συνδέσει με τον κεντρικό  αγωγό του δικτύου του, ο οποίος υποτίθεται διέρχονταν από κεντρική οδό, πέντε μόλις μέτρα από την οικία των  καταγγελλόντων και για την οποία σύνδεση είχαν πληρώσει τον ιδιώτη – πάροχο 750 ευρώ, εκείνος τους συνέδεσε  με ένα υπέργειο και μικρής διαμέτρου λαστιχάκι άρδευσης ήτοι με υλικά ακατάλληλα για νερό ανθρώπινης  κατανάλωσης.  

Μέχρι το 2015 ζητούσαν από τον ιδιώτη – πάροχο την κανονική τους σύνδεση κι εκείνος το απέφευγε συστηματικά.  Οι καταγγέλλοντες επισκέφτηκαν τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προκειμένου να βρουν λύση, όμως η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. τους έστειλε στον  Δήμο, ο Δήμος ξανά στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για να καταλήξει η υπόθεση να γίνει ένα ”μπαλάκι ευθυνών”. 

Τους υποσχέθηκαν πως το πρόβλημα θα λυθεί. Όμως, όλα ήταν για το «θεαθήναι». Τίποτα δεν έγινε. 

Οι καταγγέλλοντες ξεκίνησαν έναν πολύχρονο αγώνα καταγγέλλοντας την κατάσταση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες,  τα υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές, το θέμα τους συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατατέθηκε ερώτηση  στη Βουλή, πήρε τεράστια δημοσιότητα ενώ μετά τις μηνύσεις των καταγγελλόντων και της Υγειονομικής Υπηρεσίας η νυν Δήμαρχος, Έλενα Βάκα και ο πρώην Δήμαρχος, Χρήστος  Παγώνης διώκονται για Παράβαση Καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και οι ιδιώτες διώκονται για ηθική αυτουργία  κατά συρροή στην ως άνω πράξη κατά συναυτουργία & αυτοδικία κατά συναυτουργία.    

Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι καταγγέλλοντες, τους δικαίωσε υποχρεώνοντας τον Δήμο  Χαλκιδέων να τους πηγαίνει εβδομαδιαίως πόσιμο νερό με υδροφόρα ή με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. Τη  δικαστική απόφαση, σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες ο Δήμος Χαλκιδέων την παραβίαζε συστηματικά.  Τελικά μετά από 29 μήνες τοποθετήθηκε δεξαμενή από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η οποία πληρώνεται με νερό πόσιμο από  υδροφόρα που μισθώνει ο δήμος, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει ιδιόκτητη για πόσιμο νερό, και με αγωγό  υδροδοτείται η οικία τους. Ωστόσο το πρόβλημα στη περιοχή παραμένει, αν και το δίκτυο της Χαλκίδας σταματά  μόλις 1500 μέτρα από τον οικισμό τους. Η αγωνία των καταγγελλόντων τώρα, είναι αν ο Δήμος Χαλκιδέων θα  συνεχίσει να εκτελεί τη Δικαστική Απόφαση. 

Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με την κα Ελένη Καράπα, στην οποία ανήκει το δίκτυο και η οποία ανέφερε πως το νερό δεν είναι μολυσμένο -πράγμα που σύμφωνα με την ίδια αποδεικνύεται και με επίσημα έγγραφα-  και πως κάθε τρεις μήνες γίνονται χημικές αναλύσεις. Ωστόσο, στις 29/12/2022, η κα Καράπα παραδεχόταν με επιστολή προς τη δημοτική αρχή, ότι το συγκεκριμένο δίκτυο δεν είναι κατάλληλο.

Δείτε παρακάτω την επιστολή της κα Καράπα:

Ελένη Καράπα

Τέλος, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τη δήμαρχο Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

Παρακάτω, παρατίθεται το πόρισμα του Δασαρχείου στο οποίο αναφέρεται πως εάν δεν αντιμετωπιστούν τα  προβλήματα του δικτύου και των εγκαταστάσεων θα προβεί στην κατεδάφισή τους και της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας από το οποίο φανερώνεται ο κίνδυνος που εγκυμονείται στη περιοχή λόγω έλλειψης σωστού δικτύου .

Πόρισμα Δασαρχείου 

Πόρισμα Πυροσβεστικής

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη των κ.κ. Κακαρά – Χατζηγεωργίου

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης