Κλεωνάντα Χρουμπ

Φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος καταγγέλλει στο zougla.gr την μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αποφοίτους του τμήματός της. Η κατάσταση αυτή απασχολεί συμφοιτητές της σε άλλα επτά Πανεπιστήμια της χώρας – στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού και Δυτικής Μακεδονίας. Αποτέλεσμα είναι με τη επιτυχή λήξη της 5ετούς φοίτησής τους να μην τους χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα, τίτλος, integrated Master, πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και σαφώς πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταρτιστεί τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή, μέσα στην εβδομάδα, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον Ελληνικό  Γεωργικό  Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η ίδια εξηγεί αναλυτικά στο zougla.gr πως «Το 2019 με την απόφαση της τότε κυβέρνησης, τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε ΑΕΙ και κατ’ επέκταση δημιουργήθηκαν νέα τμήματα Γεωπονίας, με διαφορετικά προγράμματα σπουδών, 5ετους φοίτησης. 

Πάρα την αλλαγή αυτή, δεν κατοχυρώθηκαν ποτέ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Την Τετάρτη 22/03/23, ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση της τροπολογίας που αφορούσε τα δικαιώματα αυτά. Ωστόσο αναβλήθηκε. Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των τμημάτων Γεωπονίας σε όλη την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Φοιτητές και καθηγητές πραγματοποιούν διαρκώς συνελεύσεις προκειμένου οι δράσεις τους να οδηγήσουν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και την εγγραφή των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕΕ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς όμως σε κάποια τμήματα, συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων (με γνώμονα τις πολιτικές πεποιθήσεις τους και τα κομματικά τους συμφέροντα) “σαμποτάρουν” τις φοιτητικές συνελεύσεις και προσπαθούν να ακυρώσουν τις συλλογικές αποφάσεις που προκύπτουν από αυτές, μεταφέροντας ψευδείς ισχυρισμούς και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προκειμένου να χειραγωγήσουν το σύνολο των φοιτητών που ίσως να μην γνωρίζει ή να μην έχει καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει». 

«Είναι αδήριτη ανάγκη να κοινοποιηθεί το πρόβλημα μας ώστε να ακουστεί η φωνή μας, στον λίγο χρόνο που απομένει» τονίζει η ίδια και καταλήγει: «Το μόνο που ζητάμε είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, για ένα καλύτερο μέλλον και δεν επιθυμούμε πολιτικές αντιπαραθέσεις, που δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση φάνηκαν αναπόφευκτες». 

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), μετά από συνέλευση, αποφάσισαν την κατάληψη της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης στη Σίνδο, Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 22 Μαρτίου προχώρησαν πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την κατάληψη υποστηρίζουν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους και οι καθηγητές/τριες του Τμήματος και ο λόγος της κατάληψης είναι η μη πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος. Μοριοδοτούμενη Πιστοποίηση Πληροφορικής: Πρόγραμμα Δωρεάν Μαθημάτων για Φοιτητές Θεσσαλονίκης Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις προχώρησαν και όλα τα Τμήματα Γεωπονίας της χώρας, τα οποία προήλθαν από την Πανεπιστημιοποίηση των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

 

Παραιτούνται οι καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Την παραίτησή τους υποβάλλουν, με ομόφωνη απόφαση που έλαβαν, όλοι οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Άρτα, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του τμήματος παρά τις 5ετείς σπουδές τους.

Η ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που παρατίθεται αυτούσια, αναφέρει: «Τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου. Παρότι το αίτημά μας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και αυτονόητο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι:

1. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, διακριτός περιφερειακός πόλος αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η λειτουργία σε αυτό της Σχολής Γεωπονίας από το 2018 συμβάλλει στην ενίσχυση του κύρους και της αναγνωρισιμότητάς του, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

2. Από το 2019, που η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, οργανώνει ένα σύγχρονο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ) και το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ συμπεριλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης. Ταυτόχρονα, ως οφείλουμε, μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών τεχνολογικής κατεύθυνσης, που κατά τη διαδικασία ένταξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σπούδαζαν στη Σχολή, οι οποίοι όμως αποφοιτούν λαμβάνοντας πτυχίο τετραετούς τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕΙ), χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με τους φοιτητές πενταετών γεωπονικών σπουδών. Άλλωστε, οι τελευταίοι (απόφοιτοι ΤΕΙ) απολαμβάνουν αναγνωρισμένα από την Πολιτεία επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989.

3. Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα.

4. Είναι πρόδηλο, ότι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας.Το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι μας διακηρύσσουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια. Χθες, κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται».

Σε κατάληψη προχώρησαν οι φοιτητές της Γεωπονικής Ιωαννίνων

«Στον αέρα» βρίσκεται το επαγγελματικό μέλλον των φοιτητών των γεωπονικών τμημάτων εφτά Πανεπιστημίων της χώρας, ανάμεσά τους και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρει το arta2day.gr. Οι  φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα το πρωί της Πέμπτης (16/3) διεκδικώντας το αυτονόητο: «ένα πτυχίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που θα τούς επιτρέψει να σχεδιάσουν το επαγγελματικό τους μέλλον».

Στην ουσία εξηγεί το ίδιο Μέσο, πως πρόκειται για εφτά τμήματα που εξισώθηκαν με τα υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονίας κατά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Όμως, ενώ τα έτη και τα προγράμματα σπουδών είναι τα ίδια, δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα δεν είναι αναγνωρισμένα. Οι φοιτητές ζητούν να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στα πλαίσια του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες και ψηφίζεται την Τρίτη από τη Βουλή.

Κατάληψη στη Γεωπονική σχολή στο Μεσολόγγι

Και οι φοιτητές της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι με αίτημα την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της προέβησαν σε κατάληψη της σχολής σύμφωνα με το messolonghinews.gr.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών:

«Σήμερα 16/03/23, αποφασίστηκε ομόφωνα, από τους φοιτητές όλων των τμημάτων Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου, παρέμβαση με γενική κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για:

Την άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα:

Αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων

Ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Η διαμαρτυρία αυτή είναι το τελευταίο μέσο που διαθέτουμε μετά την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για το μέλλον των φοιτητριών και φοιτητών, την αδιαφορία για το μέλλον της Σχολής και της πόλης που μας φιλοξενεί. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών».

Υπό κατάληψη τα Τμήματα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Δευτέρας (20/3) το Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας και το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής της Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με 5 τμήματα Γεωπονίας και ακολουθούν και τα υπόλοιπα 10 τμήματα που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, απονομής των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με krinilive.gr.

Συγκεκριμένα, η ακαδημαϊκή λειτουργία του σημερινού τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019 2020. Ωστόσο, στους πτυχιούχους του Τμήματος δεν αποδίδονται μέχρι σήμερα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Γεωπόνου Αγροτεχνολόγου, όπως στους Πτυχιούχους των Παλαιότερων Τμημάτων Γεωπονίας λόγω του παρακάτω νομοθετικού κωλύματος. «Σύσσωμη οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό Διδακτικό προσωπικό, απαιτούν από την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στο αυτονόητο, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση» αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Λουκέτο στο Γεωπονικό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη

Σε κατάληψη αποφάσισε να προχωρήσει η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο ΕΛΜΕΠΑ το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3). 

Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκαν δύο δύο κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα (20/3) και Τρίτη (21/3) το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο του Ηρακλείου, που κατέληξαν στο παράρτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr o πρόεδρος του συλλόγου, Στέλιος Καμούτσης, αναφέρει πως οι φοιτητές τάσσονται «υπέρ της άμεσης κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων για εμάς και τους αποφοίτους των υπόλοιπων γεωτεχνικών τμημάτων ανά την Ελλάδα και είμαστε κατά της εξίσωσης των πτυχίων μας με τα πτυχία των αποφοίτων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και οποιοδήποτε άλλο κολλέγιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτήριο».

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: Facebook, arta2day, cretalive, krinilive, messolonghinews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης