Απίστευτο κι όμως ελληνικό: διανύουμε μόλις τη δεύτερη ημέρα του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για τη νέου τύπου ηλεκτρονική συνταγογράφηση κι όμως το σύστημα κατέρρευσε, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Θοδωρή Αμπατζόγλου, αυτό οφείλεται στη μαζική προσέλευση συνταξιούχων και ασφαλισμένων στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους έπειτα από τρεις ημέρες κινητοποιήσεων.
Ως εκ τούτου, το ηλεκτρονικό σύστημα υπερφορτώθηκε και κατέρρευσε, με αποτέλεσμα περισσότερες από 200.000 συνταγές να βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν μπορούν να εκτελεστούν.
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των φαρμάκων, όπως το να τα δίνουν στους ασφαλισμένους για να μην ταλαιπωρηθούν, με την προοπτική να περάσουν τις συνταγές στο σύστημα, όταν αυτό επανέλθει.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας έδωσε αναστολή ενός μήνα στο μέτρο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς μόνο της δραστικής ουσίας και επιλογής από τους φαρμακοποιούς του φθηνότερου αντίγραφου φαρμάκου.
Μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πηγαίνει στο γιατρό του, ο οποίος θα συνταγογραφεί και τη δραστική ουσία και την εμπορική ουσία του σκευάσματος που θεωρεί απαραίτητο, ακόμη και πρωτότυπο.
Από εκεί και πέρα, αν ο γιατρός ή ο ασφαλισμένος δεν επιθυμούν να προμηθευτούν το φθηνότερο γενόσημο, ο πολίτης θα πηγαίνει στο φαρμακείο, θα παίρνει το ακριβότερο φάρμακο που θέλει, πληρώνοντας εκτός της συμμετοχής του και τη διαφορά της τιμής από το φθηνότερο γενόσημο που μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 4,60 ευρώ.