Οδηγό επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο δήμων εκπόνησε η ΚΕΔΕ με στόχο την πληρέστερη πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για έκδοση που θα αποσταλεί σε όλους τους δήμους και περιέχει οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, σεισμοί και πλημμύρες. Οι οδηγίες αφορούν, ειδικότερα, στην πρόληψη και ετοιμότητα (προκαταστροφικό στάδιο), στην απόκριση και επέμβαση (συγκαταστροφικό στάδιο) και στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση (μετακαταστροφικό στάδιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οδηγός εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση σήμερα το μεσημέρι, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του τόνισε ότι ο Οδηγός φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων από κάθε δήμο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Ο ίδιος ζήτησε να βελτιωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο «για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων», ενώ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η λειτουργία επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας στην έδρα της ΚΕΔΕ με αντικείμενο τον συντονισμό δράσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από τους δήμους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι οι τοπικοί φορείς είναι οι πρώτοι που επεμβαίνουν μετά από εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το 80% των διασώσεων πραγματοποιείται από τους δήμους και τις τοπικές διασωστικές και εθελοντικές ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γνωστός σεισμολόγος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ι φυσικές καταστροφές συνδυάζονται με αντίστοιχες τεχνολογικές, προκαλώντας ανθρωπιστικές κρίσεις που οδηγούν σε μεταναστευτικά ρεύματα. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι παρά τη σχετική επιστημονική πρόοδο, οι επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τιμήθηκαν φορείς του κράτους και εθελοντικές ομάδες της χώρας για τη συμβολή και προσφορά τους σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης