Κλείνει δικαστικά η υπόθεση της υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank, με την επιστροφή από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη όλου του ποσού που φέρεται να ζημιώθηκε η τράπεζα. Η κίνηση αυτή οδηγεί στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και την εξάλειψη του αξιόποινου για τον επιχειρηματία.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Δραγάτσης προχωρά ήδη στην έκδοση της σχετικής διάταξης, που επικυρώθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα, στην οποία αναφέρεται πως ο επιχειρηματίας «δεν διώκεται για την υπόθεση των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αφορά μόνο στο συγκεκριμένο αυτό ποσό και όχι σε άλλα, που ενδεχομένως διαπιστωθούν στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το ακαταδίωκτο ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο για τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του που εμφανίζονται να εισέπρατταν τα δάνεια από την Proton κι όχι για τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, για τα οποία θα συνεχιστεί η έρευνα για τους όρους δανειοδότησης εταιρειών του επιχειρηματία.

Η ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία, που χτίστηκε βήμα προς βήμα, βασιζόμενη στην εφαρμογή για πρώτη φορά του αναθεωρημένου το 2010 άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει την εξάλειψη του αξιόποινου, εφόσον αποκατασταθεί η ζημία από τον υπαίτιο που την προκάλεσε, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το αξιόποινο των κακουργημάτων των άρθρων 374 και 375 εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές απέδωσε χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο. Η μερική μόνο απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο μέρος».

Από τις 12:00 το μεσημέρι, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό θρίλερ, μετά την οριστική συμφωνία εισαγγελίας – Λαυρεντιάδη και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Κι αυτό γιατί το Δ.Σ. της τράπεζας που συγκλήθηκε για να επικυρώσει τυπικά τη συμφωνία οδηγήθηκε σε αναγκαστική διακοπή, καθώς ο επίτροπος Θ. Σαξώνης (ο οποίος διορίστηκε στην τράπεζα μετά την ανακίνηση της υπόθεσης από την Αρχή Ξεπλύματος) ζήτησε νέα προθεσμία, ώστε να εξετάσει το κείμενο που θα υπογράψει η τράπεζα και – κατά πληροφορίες- να ενημερώσει την Τράπεζα Ελλάδας. Το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ειδικό λογαριασμό και θα εκταμιευτεί όταν συμφωνήσει το ΔΣ της τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επίτευξη της συμφωνίας, πάντως, χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τον εισαγγελέα κ. Δραγάτση στα τέλη Ιουλίου, για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος της Proton Bank από τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, της υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία των εταιρειών που σύναψαν δανειακές συμβάσεις με την Proton και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με κάθε μυστικότητα, δηλώνοντας την πρόθεσή του να επιστρέψει τα χρήματα στην τράπεζα και να γίνει χρήση του άρθρου 384 Π.Κ. (να εξαλειφθεί το αξιόποινο). Και το μοναδικό στοιχείο που έδειχνε να προβληματίζει ήταν η διατύπωση του κειμένου εκ μέρους της Εισαγγελίας που θα απαλλάσσει τον κ. Λαυρεντιάδη. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο όρος που έθετε ο κ. Λαυρεντιάδης, αφού ήδη η τράπεζα είχε συμφωνήσει.

Ακολούθησαν ραντεβού με τον επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, Γρ. Πεπόνη, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος, Παν. Νικολούδη, και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης