Για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αλλά και για το πόσα περιστατικά περιμένουμε στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα περιστατικά ηπατίτιδας, λέγοντας πως, με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης, πρόκειται για μια φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό, κι αυτό αποτελεί καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλώς δεν τον ανίχνευσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε, ακόμα, ότι απ’ όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει πως ο πατέρας, αν είναι συμβατός, μπορεί να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, καθώς βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Πότε θα έρθει η οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι, αν συμβεί και στην Ελλάδα, θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο» συμπληρώνει.

Η χαλάρωση των μέτρων και η πιθανή αύξηση των περιστατικών Covid

Ο κ. Μαγιορκίνης υπεραμύνθηκε της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, ενώ υπάρχει και ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».

Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Οι επαναμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου: κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης