Κατάληψη στο δημαρχείο Μάνδρας Αττικής πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί, 19 εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid απαιτώντας να μην παρακρατηθούν από τον δήμο δεδουλευμένες αποδοχές τους και να μην απολυθούν.
Στο πλευρό τους βρίσκονται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας Ειδυλλίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Οι 19 εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας, είχαν σύμβαση εργασίας έως τις 30/6/2023. Ωστόσο η δημοτική αρχή τους κράτησε στην δουλειά καταβάλλοντας τους μισθούς (Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο), τους οποίους τώρα τους ζητά πίσω, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν δουλέψει για αυτό το διάστημα.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας Ειδυλλίας αναφέρει ότι, «στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας είχαν προσληφθεί δεκαεννέα εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19 από το 2020 έως τoν Mάϊο 2023. Μετά το πέρας του εν λόγω προγράμματος προσέφυγαν στα δικαστήρια ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά.
Σε αναμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, ο Δήμαρχος ανανέωνε τις συμβάσεις τους ανά δίμηνο με τελευταίο τον Οκτώβρη – Νοέμβρη 2023.
Η τελευταία προσφυγή τους εκδικάστηκε στις 2 Μαΐου και εκδόθηκε αρνητική απόφαση στις 30 Ιουνίου χωρίς να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους ούτε από τον δικηγόρο τους ούτε από τον δικηγόρο του Δήμου.
Στις 12 Οκτωβρίου (ημερομηνία πρωτοκόλλησης της απόφασης στο Δήμο) οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν ότι έχουν απολυθεί από τις 30 Ιουνίου, τους ζητούν να επιστρέψουν τους μισθούς που εργάστηκαν μετά την έκδοση της απόφασης ως αχρεωστήτως καταβληθέντα (αποδοχές 3,5 μηνών) και ότι χάνουν το δικαίωμα να πάρουν το επίδομα ανεργίας αφού δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα το αίτημα τους».
Και καταλήγοντας ο Σύλλογος επισημαίνει: «Απαιτούμε από το Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται ώστε οι δεκαεννέα εργαζόμενοι να μη επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους και να μην χάσουν το δικαίωμα τους για το επίδομα ανεργίας αφού οι ίδιοι δεν έχουν καμία υπαιτιότητα. Οργανώνουμε τον αγώνα μας και παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά αφού οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς. Όχι στην ανακύκλωση των εργαζομένων, όχι στην ομηρία αυτών».
Φωτογραφία: 902.gr