112.362 μαθητές από 551 σχολεία έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο πρώτων βοηθειών

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοκαρισμένη είναι ακόμη η ελληνική κοινωνία, λόγω του συμβάντος της Τήνου όπου ένα μικρό παιδί μόλις 3 ετών βρήκε τραγικό θάνατο ενώ έτρωγε σταφύλι.

Υπενθυμίζεται πως το άτυχο παιδάκι κατάπιε πέντε συνολικά ρώγες, με μία από αυτές να κολλάει σε σημείο που δεν μπορούσε να ανασάνει.

Βλέποντας τη κατάστασή του, η νταντά το πήρε αγκαλιά και έτρεξε εκτός σπιτιού για να ειδοποιήσει τον πατέρα του, ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Μαζί πήγαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το παιδί στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι, ώστε να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Οι Αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών, έκαναν προσπάθειες ανάταξης βγάζοντας δύο ρώγες από το στόμα του αλλά το παιδί δεν ανέπνεε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από εκεί οι αστυνομικοί έβαλαν το παιδί στο περιπολικό και γρήγορα το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας. Οι γιατροί, επί σχεδόν μία ώρα κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το κρατήσουν στη ζωή αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να το σώσουν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο απαραίτητη είναι η γνώση των πρώτων βοηθειών.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης είναι ο Ιδρυτής και Πρόεδρος Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και μιλώντας στην Zougla.gr τονίζει την σημασία της γνώσης των πρώτων βοηθειών από γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και από παιδιά.

Πως μπορούν να προληφθούν άσχημα περιστατικά ανάλογα στο μέλλον. Ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του έχουν θέσει στόχο ζωής να εκπαιδεύσουν τους νεοέλληνες και να τους μυήσουν στις πρώτες βοήθειες.

Πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες πλέον;

«Απαραιτήτως, το θεωρώ αυτονόητο για κάθε νέο ζευγάρι. Ξοδεύουμε άπειρο χρόνο και χρήματα για να φτιάξουμε το δωμάτιο ενός παιδιού που σύντομα θα φέρουμε στον κόσμο, δεν αφιερώνουμε όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό 5 μόνο ώρες για ένα μάθημα Πρώτων Βοηθειών!

Πρέπει οι νέοι γονείς να αναγνωρίσουν πως τα 10, 20 ή περισσότερα λεπτά που θα χρειαστεί για να φτάσει κοντά μας ένα ασθενοφόρο, μερικές φορές μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή του παιδιού μας. Ονομάζονται ΠΡΩΤΕΣ Βοήθειες, γιατί πρέπει να χορηγηθούν από εμένα που είμαι δίπλα στο παιδί, από το πρώτο λεπτό. Το σεμινάριο έχει τη δυνατότητα να μας προετοιμάσει να ανταποκριθούμε σε κάθε επείγουσα κατάσταση (πνιγμονή, πνιγμό, αναίσθητο παιδί, το παιδί δεν αναπνέει, έχει σπασμούς κ.ο.κ.), με πραγματικά πολύ απλές δεξιότητες».

Πώς μπορούν να μάθουν εύκολα και γρήγορα;

«Αρχικά από το σπίτι τους, στον ελεύθερο τους χρόνο. Το KIDS SAVE LIVES διαθέτει ένα διαδικτυακό μάθημα Πρώτων Βοηθειών (iSAVElives FREE), που μέσα σε 3 ώρες σε εισάγει για τα καλά στον υπέροχο κόσμο μας. Προσφέρεται δωρεάν, έχει τεράστια θεματολογία που καταπιάνεται και με το παιδί και με την εγκυμονούσα γυναίκα, το παρακολουθείς από τον καναπέ του σπιτιού σου οικογενειακώς και στο τέλος σου κάνουμε και αρκετά δώρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση: Χρήσιμα posters, δύο εφαρμογές απινιδωτών και Πρώτων Ανταποκρινόμενων της Κοινότητας και άλλα. Οι αναγνώστες μπορείτε να δηλώσετε ελεύθερα συμμετοχή στην ιστοσελίδα μας (https://kidssavelives.gr/isavelives-free-webinar/), επιλέγοντας την ημερομηνία που σας εξυπηρετεί.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να περάσουν στο δεύτερο βήμα και να συμμετάσχουν στο 6ωρο πιστοποιημένο σεμινάριο «Basic Life Support» για την πολύτιμη πρακτική εξάσκηση, το οποίο αναπτύσσουμε σε αρκετά μέρη της χώρας (https://kidssavelives.gr/basic-life-support-erc/).

Το BLS είναι ένα MUST DO σεμινάριο που πρέπει να κάνει ο καθένας μια φορά στη ζωή του!

Μέχρι τότε ας κερδίσουν χρόνο, μπορούν να δουν 100+ εκπαιδευτικά videos στο κανάλι μας στο YouTube, τα οποία δημιουργήσαμε με πολύ μεράκι (https://www.youtube.com/@kidssavelives/videos).

Η περίπτωση της Τήνου σας τρομάζει;

«Με στεναχώρησε, με προβλημάτισε, ωστόσο αυτό που με τρομάζει πραγματικά είναι η μεγάλη άγνοια του ελληνικού λαού. Χωρίς να το γνωρίζουμε, αν δεν έχουμε εκπαιδευτεί ποτέ στις Πρώτες Βοήθειες, είμαστε κι εμείς ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Λέμε ψέματα στον εαυτό μας αν πούμε πως «δεν είναι δική μου δουλειά να μάθω Πρώτες Βοήθειες, είναι των ασθενοφόρων». Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η πολυτέλεια να τοποθετεί ένα ασθενοφόρο έξω από κάθε σπίτι, θα χρειαστεί χρόνο να φτάσει κοντά σου! Ε, αυτός ο χρόνος σκοτώνει, εκείνα τα λεπτά θα είναι τα χειρότερα της ζωής σου.

Υπάρχει λύση: Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος που μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν λαό, είναι να τον διδάξεις εκεί που η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα, μέσα δηλαδή στο σχολείο. Το KIDS SAVE LIVES εκπαιδεύει τη σχολική κοινότητα από το 2010 και ήδη ξεπεράσαμε τις 200.000 εκπαιδευμένους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες, με φανταστικά αποτελέσματα!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η 16χρονη Μαρία Λαζαρίδου, αντιμετώπισε με επιτυχία ένα 10χρονο παιδί που κινδύνευε από πνιγμονή στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μαζί με τον μπαμπά της και τη μαμά του παιδιού. Αντίστοιχα, οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι που εκπαιδεύσαμε τα τελευταία χρόνια, έχουν σώσει 10 παιδιά και 7 ενηλίκους από αντίστοιχο κίνδυνο και άλλα 30+ θύματα καρδιακής ανακοπής!

Βλέπεις με σκληρό τρόπο πως όπου υπήρχαν εκπαιδευμένοι άνθρωποι, τα θύματα ζούσαν. Εκεί που κανείς δεν ξέρει και μόνο κοιτάει, συνήθως ακούς τραγικές ειδήσεις. Να θυμάστε, τα σταφύλια δεν σκοτώνουν, η άγνοια το κάνει».

Μετράμε αντίστροφα για την νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες;

«Βέβαια και μάλιστα είναι κάτι που οι ίδιοι επιζητούν. Γνωρίζουν πως καθημερινά βρίσκονται σε ένα σχολείο με 100, 200 ή 500 ανθρώπινες ψυχές και οτιδήποτε συμβεί, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Ένα μικρό μέρος των εκπαιδευτικών έχει εκπαιδευτεί πανελληνίως, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Η λύση είναι να θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση εκπαιδευτικών, η εκπαίδευση μαθητών και η τοποθέτηση Απινιδωτών στα σχολεία, αντίστοιχα με τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης ή της Αμερικής.

Από τη στιγμή που η Γερμανία και η Δανία ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν με Νόμο μαθητές και εκπαιδευτικούς στις Πρώτες Βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ, τριπλασιάστηκε! Ο αριθμός επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής! Απίστευτο; Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό, το KIDS SAVE LIVES έχει καταθέσει πρόταση με έτοιμο σχέδιο Νόμου από το 2019, ας βγει από το συρτάρι για να σώσουμε και οι Έλληνες παιδιά που κινδυνεύουν από πνιγμονή ή ενηλίκους από ανακοπή.

Κάνετε σεμινάρια σε σχολεία;

«Βεβαίως, είναι ένας σημαντικός λόγος που το KIDS SAVE LIVES δημιουργήθηκε! Μέχρι και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την εκπαίδευση ,551 σχολείων και 112,362 μαθητών και εκπαιδευτικών, από 100άδες φανταστικούς εθελοντές εκπαιδευτές.

Η Ελλάδα καινοτομεί! Για πρώτη φορά στον κόσμο δημιουργήσαμε έναν μαθητικό διαγωνισμό στην ΚΑΡΠΑ, όπου 2-3 μαθητές και μαθήτριες από κάθε σχολείο που συμμετείχε στο πρόγραμμά μας διαγωνίζονται πάνω σε προπλάσματα που διαθέτουν έξυπνο λογισμικό, το οποίο αξιολογεί live τις δεξιότητες τους! Το πιστεύετε πως οι μαθητές έφεραν μέσο όρο επιτυχίας 96, 7%, ενώ επαγγελματίες υγείας σε αντίστοιχες έρευνες φέρνουν το μισό ποσοστό;

Οι νικητές κερδίζουν απινιδωτές για το σχολείο τους, μπροστά σε εκατοντάδες γονείς και συνοδούς εκπαιδευτικούς που ζητωκραυγάζουν (https://youtu.be/z42uPro1ZbE?si=hzPr5dsqyQSqUgDv).

Αφού ολοκληρώσουμε μια εκπαίδευση, αφήνουμε εργασίες στους μαθητές. Να καταγράψουν πχ τους απινιδωτές του Νομού, να κάνουν συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις για να προμηθευτούν έναν απινιδωτή, να κατεβάσουν την εφαρμογή που δημιουργήσαμε με τη Microsoft «iSAVElives» (https://kidssavelives.gr/isavelives/) και κάπως έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 215 απινιδωτές σε ελληνικά σχολεία και έχουν σωθεί πολλές ζωές».

Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας;

Πολύ εύκολα! Είτε μέσω της ιστοσελίδας μας επιλέγοντας το τμήμα που τον ενδιαφέρει (https://kidssavelives.gr/epikoinonia/), είτε απευθείας με το email info@kidssavelives.gr. Ωστόσο ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω των social media. Καθημερινά απαντάμε ερωτήσεις με απευθείας videos στο ΤΙΚ ΤΟΚ, ή με μηνύματα σε Fb, Instagram κ.α.

Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στην εκμάθηση των Πρώτων Βοηθειών;

«Κλασικά! Και με πονάει που το λέω αυτό. Δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα της πολιτείας και των ίδιων των πολιτών. Και αυτό έφερε τραγικά αποτελέσματα, πρώτοι στα άσχημα (πνιγμοί, θύματα στην άσφαλτο) και τελευταίοι στα όμορφα (επιβίωση θυμάτων καρδιακής ανακοπής, τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους κ.α.).

Για να αποκτήσει ο ελληνικός λαός κουλτούρα γνώσης, εθελοντισμού και αλληλεγγύης, πρέπει να τον εκπαιδεύσεις, πρέπει να βάλεις Νόμους που θα ισχύουν. Θυμηθείτε τον Νόμο που δεν σου επέτρεπε να καπνίζεις μέσα σε κλειστούς χώρους. Για χρόνια ο Νόμος δεν είχε καμία επιτυχία, μέχρι που οι Νόμοι έγιναν πιο αυστηροί. Τώρα ο ελληνικός λαός ανέπτυξε κουλτούρα, δεν καπνίζει σε κλειστό χώρο, σέβεται την υγεία του διπλανού του.

Έτσι και με τις Πρώτες Βοήθειες . Χρειάζεται σήμερα ένας Νόμος από το Υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Βουλή, που θα υπαγορεύει την εκπαίδευση παιδιών από την ηλικία των 6 ετών (πχ με το εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα που μόλις ολοκληρώθηκε «LIFE FORCE») αλλά και μεγαλύτερα (πχ με το αναγνωρισμένο πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης), για μερικές ώρες κάθε χρόνο.

Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε γίνει οι εργάτες του μέλλοντος! Τα παιδιά αυτά θα ανταποκρίνονται και θα σώζουν ζωές για τα επόμενα 60 χρόνια, με καταπληκτικές δεξιότητες και νοοτροπία ενεργού πολίτη που νοιάζεται για τη ζωή του συνανθρώπου του».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης