Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Ζοugla.gr WebTV 2023

«Εμείς οι μαυροσκούφηδες εκπαιδευόμαστε για να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας όταν και όπου απαιτηθεί. Ο κόσμος να είναι ήσυχος» λέει στη «Ζούγκλα» ο διοικητής της 29ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων, Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Τζιμίκος.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα προκειμένου να καταγράψει από κοντά την απαιτητική εκπαίδευση των μαύρων μπερέδων και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Παράλληλα γνωρίσαμε από κοντά το πιο σύγχρονο άρμα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το γερμανικής κατασκευής Leopard 2 A6 ή LEO 2 ΗEL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τι καταγράψαμε:

«Όσο υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης του εθνικού μας εδάφους, χρειαζόμαστε και τα άρματα τα όποια αποδεικνύουν κάθε φορά πως είναι ο κυρίαρχος στο πεδίο της μάχης. Η αποστολή των τεθωρακισμένων δυνάμεων είναι να προσβάλουν τον εχθρό με πείρα, ελιγμό και κρούση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα όπλα. Τα άρματα έχουν μεγάλη ισχύ πυρός. Προσβάλουν τον εχθρό από μεγάλες αποστάσεις. Παρέχουν προστασία στο προσωπικό λόγω θωράκισης. Μπορούν να αμυνθούν, να επιτεθούν, να προελάσουν, να καταδιώξουν, να εκμεταλλευτούν, να επιχειρήσουν σε οποιοδήποτε έδαφος και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Επιδρούν επίσης και ως ψυχολογικός παράγοντας στον εχθρό», συνεχίζει ο Αντισυνταγματάρχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή στο όπλο των τεθωρακισμένων παρέχουν τις υπηρεσίες τους μεταξύ άλλων τα άρματα Leopard 2 A5, Leopard 2 A4 και το τελευταίο απόκτημα στην φαρέτρα μας το Leopard 2 HEL , γερμανικής προελεύσεως το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα άρματα παγκοσμίως. Είναι το πιο προηγμένο άρμα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις. Καθιστά το πλήρωμα ικανό στο να αντιδρά σε πολύ μικρό χρόνο. Να αναγνωρίζει να εντοπίζει και να προσβάλει τον στόχο γρήγορα πριν προλάβει να αντιδράσει ο εχθρός», προσθέτει.

Γιατί να θέλει κάποιος να γίνει μαυροσκούφης

«Εάν θέλεις να υπερτερείς, εάν έχεις μεράκι και αγάπη και πάθος και επιπλέον θέλεις να είσαι πάντα πρώτος, ο μαύρος μπερές θεωρώ ότι είναι ο σωστός δρόμος», λέει ο διοικητής.

Για να πάρει όμως κάποιος τον μαύρο μπερέ θα πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.

«Ο Αυλώνας αποτελεί το βάπτισμα του πυρός για έναν μαυροσκούφη. Ξεκινώντας από τους ανθυπιλάρχους οι οποίοι όταν τελειώνουν την σχολή τους έρχονται και εκπαιδεύονται εδώ σε εμάς για έναν χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαξιωματικούς. Εδώ εκπαιδεύονται και οι δόκιμοι αλλά και οι επαγγελματίες οπλίτες. Ο Αυλώνας είναι μονόδρομος. Μαύρο μπερέ μπορεί να θέλεις να πάρεις αλλά υπάρχουν απαιτήσεις οι οποίες αναλύονται σε κανονισμούς και πάγιες διαταγές. Καταρχάς θα πρέπει να έχεις σωματική ικανότητα, να μπορείς να επιβαίνεις σε άρμα και να το χειρίζεσαι. Δεν θα πρέπει επίσης να έχεις μυωπία και γενικότερα να μην έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας», συμπληρώνει μεταξύ άλλων.

Η απαιτητική εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μαυροσκούφηδων είναι και οι εξομοιωτές βολών αλλά και οι εξομοιωτές οδήγησης οι οποίοι παρέχουν οικονομία, αφού δεν χρησιμοποιούνται τα πραγματικά άρματα και το κράτος εξοικονομεί από θέμα καυσίμων αλλά και συντήρησης των μέσων.

O Ίλαρχος Ευστάθιος Σερρής, διοικητής της 3ης Ύλης μας ξενάγησε στους εξομοιωτές  αρμάτων Μ σειράς και συγκεκριμένα στους εξομοιωτές τακτικής και βολής αρμάτων Leopard 1 A5 αλλά και στους εξομοιωτές οδήγησης.

Ίλαρχος Ευστάθιος Σερρής

Σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται πολύ καλή εκπαίδευση στις καμπίνες των μηχανημάτων αυτών. Οι εκπαιδευτές είναι όλοι ικανά στελέχη που μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση τους στα πληρώματα.

«Για να μπορέσει κάποιος να γίνει οδηγός θα πρέπει να εκπαιδευτεί για τρεις εβδομάδες Τις δύο εβδομάδες στους εξομοιωτές οδήγησης και την τρίτη εβδομάδα μπαίνει και κάνει πρακτική κανονικά σε άρμα, υπό κανονικές συνθήκες», επισημαίνει.

Εξομοιωτή βολής άρματος LEO 1 A5

Ο φακός πετυχαίνει εκπαιδευόμενους σε εξομοιωτή βολής άρματος LEO 1 A5. O αρχηγός κάνει την κατάδειξη του στόχου και δίνει το παράγγελμα στον πυροβολητή κι εκείνος εκτελεί τη βολή. Σε έναν άλλο χώρο η εκπαίδευση αυτή παρακολουθείται από τον ουλαμαγό ο οποίος μπορεί μέσω μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας να αλλάζει και τις συνθήκες και να δυσκολεύει τους εκπαιδευόμενους. Για παράδειγμα μπορεί να διατάξει βολή τη νύχτα, βολή με βροχή, βολή με κίνηση, βολή με χιόνι, βολή με ομίχλη.

Ο ουλαμαγός παρατηρεί τους ακπαιδευόμενους στον εξομοιωτή βολής

«Οι εξομοιωτές μας έχουν τη δυνατότητα να διασυνδεθούν με αυτούς των LEO 2 A4  που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και να κάνουμε μια άσκηση τακτικής σε συνδυασμό», διευκρινίζει ο Ίλαρχος.

«Ο ουλαμαγός δίνει οδηγίες στο πλήρωμα για το πώς θα γίνει η σωστή εκπαίδευση. Επικοινωνεί με το πλήρωμα και έχει πάντα εικόνα μπροστά του τι βλέπει ο πυροβολητής ενώ παρακολουθεί και τι εικόνα βλέπει και ο αρχηγός του πληρώματος. Ο εκπαιδευτής μπορεί να δυσκολέψει τα σενάρια εάν κρίνει. Το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να ανέβει έτσι ώστε ο πυροβολητής να είναι καλύτερα εκπαιδευόμενος. Να καταλάβει το λάθος του και να το διορθώσει εάν χρειαστεί», συμπληρώνει.

Εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος οδηγός άρματος

Στους εξομοιωτές οδήγησης υπάρχει ο σταθμός εργασίας του εκπαιδευτή και η καμπίνα όπου μπαίνει ο εκπαιδευόμενος για να μάθει να οδηγεί σωστά και με ασφάλεια το άρμα. Στην καμπίνα οδήγησης υπάρχει μια πλατφόρμα με υλεκτρουδραυλικά έμβολα που εξομοιώνουν την κίνηση του άρματος στο πεδίο. Όλες οι κινήσεις είναι ακριβώς όπως και σε ένα πραγματικό άρμα.

Υπάρχει επίσης μηχάνημα το οποίο παράγει αέρα ζεστό ή κρύο για να δημιουργήσει τις συνθήκες μέσα στο άρμα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός. Δηλαδή κρύο σε χιόνι ή πολύ ζέστη σε περίπτωση καύσωνα.

Ο εξομειωτής οδήγησης

Ο εκπαιδευτής μπορεί να επηρεάσει και τα όργανα του οδηγού για να τον τεστάρει. Παρακολουθεί πως αλλάζει τις ταχύτητες. πώς οδηγεί το όχημα και τον διορθώνει εάν χρειαστεί. Βλέπει τα πάντα μέσα στην καμπίνα εκπαίδευσης.

H εικόνα που έχει μπροστά του ο εκπαιδευόμενος στον εξομοιωτή οδήγησης

Γνωρίζοντας από κοντά το «τέρας» LEO 2 HEL

Στον στίβο κωλυμάτων αρμάτων μας υποδέχεται ο Ανθυπίλαρχος  Ιωάννης Παναγιωτίδης, αρχηγός πληρώματος του Leopard 2 HEL και εκπαιδευτής.

«Είναι το πιο σύγχρονο άρμα του Ελληνικού Στρατού. Μπορεί να επιχειρήσει σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Το πλήρωμα αποτελείται από 4 μέλη. Τον αρχηγό, τον πυροβολητή, τον γεμιστή και τον οδηγό», λέει.

To πλήρωμα του LEO2 HEL - Αριστερά ο αρχηγός πληρώματος και εκπαιδευτής Ιωάννης Παναγιωτίδης

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αυτό το άρμα επιχειρησιακό είναι η συμμετοχή και των τεσσάρων. Βέβαια μπορεί να επιχειρήσει και με δύο άτομα αλλά δεν θα είναι 100% επιχειρησιακό», προσθέτει.

Ένα καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή μπορεί να έχει έτοιμο το άρμα για εμπλοκή, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή.

Ενημερωτικά τα Leopard 2 A6  είναι άρματα γερμανικής κατασκευής και αντιπροσωπεύουν την πιο ώριμη τεχνολογικά εκδοχή του Leopard 2. Η ελληνική έκδοση του άρματος είναι το περίφημο Leopard 2 HEL. Ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL. Το άρμα διαθέτει ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης.

Καθώς κινείται έχει τη δυνατότητα να βάλει εναντίον κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους. Έχει βάρος 62,3 τόνους, συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα, πλάτος 3,74 μέτρα και συνολικό ύψος 3 μέτρα. Κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./.ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος. Η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ.

Ο οπλισμός του αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55 λείας κάννης. Το συγκεκριμένο πυροβόλο επιτρέπει στο Leopard 2HEL να βάλει βλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Επίσης διαθέτει 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού. Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 είναι το EMES 15 A2, το οποίο αποτελείται από:

-το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες
-το τηλέμετρο Laser
-τη θερμική κάμερα Ophelios
-τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού
-την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού
-τον βαλιστικό υπολογιστή
-τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου
-τον αισθητήρα ανέμου

Η θωράκιση του άρματος έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί.Επιπρόσθετα διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής. Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους.

Δείτε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης