Νέα πολιτική ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων θα εφαρμόσει ο Δήμος Σαρωνικού τη νέα χρονιά. Από τις 15 Φεβρουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ξεχωριστής διαλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους, συνολικού κόστους 1.628.275 ευρώ.

Τα βιοαπόβλητα οικιακής προέλευσης που παράγονται εντός των ορίων του δήμου, θα κατευθύνονται σε δίκτυο χωριστής συλλογής και θα μεταφέρονται στο ΕΜΑΚ ‘Ανω Λιοσίων προς κομποστοποίηση. Για την επίτευξη του στόχου δημιουργείται ένα δίκτυο οικιακής κομποστοποίσης, το οποίο στηρίζεται στην προμήθεια των σπιτιών με ειδικούς κάδους, αλλά και στην προμήθεια του δήμου με τεμαχιστή για τον τεμαχισμό συλλεγόμενων αποβλήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υλοποιείται με τα ακόλουθα υποέργα:

1. Το 1ο υποέργο αφορά στην προμήθεια κάδων συλλογής και συναφούς εξοπλισμού διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων από τις οικίες του δήμου, καθώς και οικιακής κομποστοποίησης. Ειδικότερα, για το δίκτυο χωριστής συλλογής προβλέπεται προμήθεια:

   – 5.000 κάδων κουζίνας 10lt

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   – 580 κάδων δίτροχων 240lt

   – 50 κάδων τετράτροχων 660lt

   – 350.000 κομποστοποίησιμων σακουλών 10lt

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   – 400 κάδων κομποστοποίησης 100lt

   – 350 κάδων κομποστοποίησης 300-400lt για το δίκτυο οικιακής κοποστοποίησης

2. Το 2ο υποέργο αφορά στην προμήθεια δύο απορριμματοφόρων τύπου πρέσας 16 κ.μ. για τη συλλογή και μεταφορά βιοαποβλήτων στο ΕΜΑΚ ‘Ανω Λιοσίων.

3. Το 3ο υποέργο αφορά στην προμήθεια ενός λειοτεμαχιστή πρασίνων απορριμμάτων, για τον θρυμματισμό των συλλεγόμενων κλαδιών.

4. Το 4ο υποέργο αφορά ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για τη χωριστή διαχείριση βιοαποβλήτων, ώστε να υπάρξει σωστή και αποτελεσματική συμμετοχή.

«Υπερασπιζόμαστε την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο, με κύριο άξονα τη διαλογή των ξεχωριστών ρευμάτων στην πηγή», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και πρόσθεσε: «Με τη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαχείρισης βιοαποβλήτων μειώνουμε δραστικά τις ποσότητες απορριμμάτων που κατευθύνονται στους ΧΥΤΑ, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και κατά συνέπεια γινόμαστε μέρος της λύσης για βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μαζί με τους κατοίκους θα φτιάξουμε έναν καθαρότερο δήμο». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης