Φωτογραφίες – Video: Νίκος Χριστοφάκης

Η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος και προκάλεσε θραύση υαλοπινάκων ακόμα και σε απόσταση δύο τετραγώνων από το πρατήριο καυσίμων στην Ανάβυσσο. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν δύο άτομα με κράνη, τα οποία άφησαν ένα πακέτο σε ένα σημείο του πρατηρίου. Ωστόσο, περιέργως δεν αποχώρησαν αμέσως, αλλά παρέμειναν πέριξ του χώρου κατοπτεύοντας την κίνηση, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση θυμάτων.

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αρχές ασφαλείας είναι πως η βόμβα στόχευε αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων και πρόεδρο του συνδικάτου βενζινοπωλών κ. Κιούση.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στον ίδιο τον εκρηκτικό μηχανισμό, υπολείμματα του οποίου επιχειρούν να ανιχνεύσουν τα ειδικά συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ. Βασικό δεδομένο στην υπόθεση είναι ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν προκάλεσε πυρκαγιά η οποία θα μετέτρεπε την περιοχή σε κόλαση λόγω των αποθεμάτων καυσίμων στις δεξαμενές του πρατηρίου. Συμπεραίνουν, λοιπόν, οι διωκτικές αρχές πως τα δύο αυτά άτομα γνώριζαν απολύτως τον χώρο και ήξεραν πού θα τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά που θα προσλάμβανε επικίνδυνες διαστάσεις.

Η ισχυρή έκρηξη φέρεται να προήλθε από μασούρι δυναμίτιδας 
Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου και πρόεδρος, αν και ξεκαθάρισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει δεχτεί απειλές, άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως από τη συνδικαλιστική του δράση να έχει ενοχλήσει «κάποια λαμόγια», υπονοώντας σαφέστατα το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων.

Ωστόσο, οι αρχές ασφαλείας εξετάζουν και ένα τρίτο στοιχείο που αφορά στο γεγονός ότι το πρατήριο βενζίνης δεν ήταν ασφαλισμένο.

Με λίγα λόγια, η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική που έσπευσαν επί τόπου μετά την έκρηξη επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τον συνδυασμό όλων των παραπάνω στοιχείων με κύριο όπλο την καταγραφή των γεγονότων από κάμερες ασφαλείας.



Το μέγεθος της καταστροφής στο πρατήριο υγρών καυσίμων όπου σημειώθηκε έκρηξη νωρίς το πρωί της Τρίτης αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο – ντοκουμέντο:

Το βίντεο τραβήχτηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.

Δείτε το video:

Με δεδομένη τη διαχρονική πραγματικότητα που αφορά στη δραστηριότητα του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα, η οποία παρά τις παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις εξακολουθεί να προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με τζίρους που υπερβαίνουν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, η διαλεύκανση της μυστηριώδους αυτής έκρηξης στο πρατήριο της Αναβύσσου έχει ομολογουμένως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι από εκθέσεις του ΟΗΕ προκύπτει πως η Ελλάδα δηλώνει πολύ μεγαλύτερες εξαγωγές καυσίμων προς γειτονικές της χώρες από τις ποσότητες που δηλώνουν ότι εισήγαγαν οι χώρες αυτές. Αυτό σημαίνει απλά πως τεράστιες ποσότητες καυσίμων, που δήθεν τάχα εξάγονται στο εξωτερικό, διοχετεύονται παρανόμως στην εσωτερική ελληνική αγορά με τεράστιο κέρδος και άρα στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων μαύρου χρήματος. Οι απώλειες για το κράτος σε μορφή φόρων είναι επίσης τεράστιες και τα υπερκέρδη των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας υπέρογκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη χρηματοδότηση-λάδωμα ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις-«κλειδιά» των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Το χρονικό της έκρηξης:

Στις 05.20 το πρωί της Τρίτης εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή 100 στην Ανάβυσσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, η ισχυρή έκρηξη προήλθε από μασούρι δυναμίτιδας. 

Από την έκρηξη ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ωστόσο προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές τόσο στο πρατήριο όσο και σε παρακείμενα σπίτια και καταστήματα. Η φωτιά που προκλήθηκε κατασβέστηκε από 15 πυροσβέστες, οι οποίοι επιχείρησαν με έξι οχήματα.
Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια, που έχουν σπάσει τα τζάμια κατοικιών και καταστημάτων σε απόσταση δύο οικοδομικών τετραγώνων

Ο κ. Κιούσης ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε στις 05.20, όταν και άκουσε έναν πολύ έντονο θόρυβο.

«Μένω ακριβώς από πάνω. Στις 05.20 ακούσαμε έκρηξη και είδαμε μια μικρή φωτιά, την οποία και σβήσαμε. Σε μισή ώρα ήρθε η Πυροσβεστική» δήλωσε στην κάμερα του zougla.gr.

Παράλληλα, τόνισε πως το μαγαζί έχει καταστραφεί. «Έχει δημιουργηθεί κρατήρας, υπάρχουν πολλές ζημιές. Στα 50 μέτρα έχουν σπάσει τζαμαρίες και τζάμια αυτοκινήτων» ανέφερε.

Δείτε τις δηλώσεις του στην κάμερα του zougla.gr:

«Η έκρηξη έγινε στις 05.20 το πρωί και 05.50 το πρωί θα άνοιγα και θα είχα εξαϋλωθεί. Δέκα βήματα είναι το πρατήριο από το σπίτι μου» είπε νωρίτερα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου.

Για την έκρηξη μίλησε κάτοικος της περιοχής, η οποία τόνισε πως ήταν τόση ισχυρή, που μετατόπισε το κούφωμα του παραθύρου του σπιτιού της, ενώ είπε πως σε διπλανό οικόπεδο εκτοξεύθηκε ένα μεγάλο αντικείμενο.

Ακούστε όσα είπε στην κάμερα του zougla.gr:

 

«Δεν πάει κάπου το μυαλό μου, μόνο με την ιδιότητα ως προέδρου μού πάει αν έχω ενοχλήσει τίποτα λαμόγια του χώρου» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΒΕ, διευκρινίζοντας πως δεν έχει προσωπικές διαφορές με κανέναν.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια, που έσπασαν τα τζάμια κατοικιών και καταστημάτων σε απόσταση δύο οικοδομικών τετραγώνων.

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανάβυσσο