Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Ξεχάστε τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στον κάμπο της Θεσσαλίας. Τα περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές στα θεμέλια και δεν αξίζει να επισκευαστούν. Οι κάτοικοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα μέρη να μείνουν», λέει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

«Δεν πρέπει να ξοδευτούν χρήματα είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές αλλά να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα, πιο ασφαλή σημεία», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής υποστηρίζει πως τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια θα έχουν προβλήματα ευστάθειας διότι το νερό έχει διαβρώσει τα θεμέλιά τους. Επίσης ένας ακόμα κίνδυνος είναι το γεγονός ότι πάρα πολλά κτήρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτό ήταν σε αφθονία.

«Έπειτα από τέτοια καιρικά φαινόμενα υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα», προσθέτει και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη συγκεκριμένη περιοχή τα νέα κτήρια θα πρέπει να κατασκευαστούν με το σύστημα της πιλοτής δηλαδή, να μένει κόσμος πάνω από τον πρώτο όροφο αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της πλημμύρας».

Ερωτηθείς εάν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στατικότητας πολυκατοικίες στη Λάρισα οι οποίες βρίσκονται σε συνοικίες όπου έχουν πλημυρίσει είναι ξεκάθαρος: «Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά οι μηχανικοί πρέπει να μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα. Οι μηχανικοί πρέπει να πάνε να ελέγξουν αυτές τις πολυκατοικίες».

Σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος στην περιοχή σε περίπτωση που γίνει ένας ισχυρός σεισμός ο καθηγητής απαντά: «Τα σπίτια σε περιοχές που πλημμύρισαν έχουν θέμα. Δεν μπορώ να υπολογίσω το μέγεθος της καταστροφής από έναν σεισμό αλλά τα προβληματικά σπίτια δεν θα πρέπει να κατοικηθούν».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης