Να μην εκδοθεί στο Ιράν η 37χρονη, Σαραρέ Καντεμί ζήτησε από τους δικαστές του 6ου Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα του Ιράν η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει.

Με δάκρυα στα μάτια η 37χρονη ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της. «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα εννιά της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε η 37χρονη, όποιος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται. Η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνε σε αλλά κανάλια. «Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου. Όποιος έχει πολιτική δράση στη χώρα μου συλλαμβάνεται» Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για τη ζωή της στο Ιράν και τη σχέση με τον σύζυγό της υποστήριξε ότι ο σύζυγός της έστειλε τη μητέρα της στη φυλακή για 7 μήνες.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης υποστήριξε ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει.

«Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών». Όπως είπε, στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κανονικά αποτελούνται μόνο από άνδρες. «Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχήμ Ράϊζι. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων. Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμος, σταύρωση!!! Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’αυτό πιστεύω ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο…», είπε ο Απόστολος Δοξιάδης λέγοντας στο τέλος της κατάθεσης του: «Το εργο του Θεού είναι στα δικά σας χερια. Να σώσετε δύο ζωές».

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το αίτημα της έκδοσης της 37χρονης στις 29 Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης