Μία πρωτόγνωρη απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα πήρε το Ειρηνοδικείο Πατρών, όταν επέβαλε μηδενικές καταβολές δόσεων για έξι ολόκληρα χρόνια σε ζευγάρι που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο και δεν μπορούσε να καταβάλει τις δόσεις. 

Ειδικότερα, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο, επέβαλε μηδενικές καταβολές δόσεων έως τον Απρίλιο του 2019, οπότε και θα εκδικαστεί οριστικά η υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζευγάρι, που έχει δύο παιδιά, είχε πάρει στεγαστικό δάνειο από τράπεζα. Ο σύζυγος, 38 χρόνων, είναι άνεργος τους τελευταίους πέντε μήνες και η σύζυγος, 31 χρόνων, εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, με μισθό 500 ευρώ το μήνα. Το ποσό του στεγαστικού δανείου που οφείλουν είναι 73.376 ευρώ και η δόση που όφειλαν να καταβάλουν ήταν κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Ωστόσο λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το δικαστήριο απαγορεύει, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, να γίνει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του ζευγαριού και ορίζει μηδενικές δόσεις ως προς την πιστώτρια τράπεζα, για χρονικό διάστημα που θα αρχίσει από την 1η Δεκεμβρίου 2013 και θα ισχύει μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού δήλωσε: «Θεωρούμε πως είναι μια πολύ σημαντική απόφαση αυτή γιατί διασφαλίζει όχι μόνον την μηδενική δόση για την αποπληρωμή του δανείου, αλλά κυρίως γιατί αποτρέπει οποιαδήποτε σκέψη να βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τώρα ως τον Απρίλιο του 2019 οπότε θα εκδικαστεί οριστικά το αίτημα των πελατών μου για ρύθμιση της οφειλής τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με άλλα λόγια η απόφαση θα λειτουργήσει ως δίκτυ προστασίας για την οικία του ζευγαριού ακόμα και στην περίπτωση που ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί, όπως πολύ έντονα ακούγεται ότι θα συμβεί από την 1η Ιανουαρίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση που θα δίνει τόσο μεγάλη περίοδο χάριτος για στεγαστικό δάνειο.

Με πληροφορίες από pelop.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης