Η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα να πέσουν συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου Long March 5 μετά την ανεξέλεγκτη είσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με το Aerospace Corporation η πιθανότερη ώρα εισόδου είναι στι 8:24 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17:24 UTC) με απόκλιση μιας ώρας πριν και μετά, ενώ η πιθανότερη τροχιά είναι εκείνη που φαίνεται στο σχετικό tweet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ωστόσο, δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία απειλών στον εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύο περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια του πυραύλου είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη.

Σύμφωνα με την ομάδα «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).

 

 

Tα πιθανότερα σημεία πρόσκρουσης βρίσκονται σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες και κινείται ανατολικά, φτάνοντας έως και στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες που κινδυνεύουν από τα συντρίμμια είναι, συνεπώς, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία και η Βουλγαρία. Για ό,τι αφορά τη χώρα μας, επικρατέστερα σημεία πρόσκρουσης φαίνονται, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η Βόρειος Ελλάδα και η Κρήτη. 

 

Φυσικά, δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν σε κατοικημένη περιοχή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης στην οποία εκτιμάται ότι θα γίνουν οι προσκρούσεις τους καλύπτεται από θάλασσα. 

Σε ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αναφέρει ότι τα συντρίμμια «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου» και προσθέτει ότι η μάζα του «τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που επιστρέφουν στη Γη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση». Ο EASA ανέφερε στην ίδια προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο.  

Ο EASA εκτιμά ότι το «παράθυρο» επανεισόδου του πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι από τις 23:53 του Σαββάτου και για τα επόμενα περίπου 347 λεπτά, δηλαδή έως τις 6 το πρωί της Κυριακής. 

Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητά από τις αεροπορικές εταιρείες και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αεροπλοΐα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην δραστηριότητα τους στην περιοχή της Μεσογείου. 

Ο κινεζικός πύραυλος δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου που μπορεί να δώσει την δυνατότητα να κατευθυνθούν τα κομμάτια σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην απειλήσουν κατοικημένες περιοχές. Αυτό που συμβαίνει σήμερα έχει συμβεί άλλες δύο φορές με κινεζικούς πυραύλους, το 2018 και το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης