Αν και σε μέτρια επίπεδα, οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στην Κρήτη, συνθέτουν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” ειδικά για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Εκτός από την αφρικανική σκόνη σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας το Σάββατο 18/05, όπως ευδιάκριτα παρουσιάζεται στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του παρακάτω χάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, 47 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C.

Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν και πάλι στο νησί της Κρήτης, με την μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, σε συνέχεια της διαρκούς ενημέρωσης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενημερώνει ότι σύμφωνα και με τα προγνωστικά μοντέλα οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Σάββατο 18/05/2024 και την Κυριακή 19/05/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με  εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας εκδίδει τις παρακάτω συστάσεις:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 : 51-75 (μg/m)

«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, ενημερώνει τους πολίτες ότι:

Οι  μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

  • Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α.
  • Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
  • Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα– εφόσον υπάρχει – και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά.
  • Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

Πηγή: themakritis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης