Έρευνες για τις συνθήκες του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη, με πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες, μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο βύθισε σε τριήμερο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών.

Από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και δύο αδέρφια – διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα 14 άτομα τραυματίστηκαν και φέρουν κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σοροί και οι τραυματίες, μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα 

Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στην ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και για τη μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Η ΕΥΠ επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου. Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, γεννάται και άλλο ένα ερώτημα, για ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.

Στο έργο των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μαρτυρίες διασωθέντων οι οποίοι είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη.

Αστοχίες στην σύνθεση της αποστολής – Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας

Εντύπωση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή η σύνθεση της αποστολής καθώς η επιχείρηση φαίνεται να στήθηκε χωρίς να συζητηθεί αν είναι πιο κατάλληλα για μια τέτοια αποστολή στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Παράλληλα, αποδείχθηκε μοιραία η απόφαση να ταξιδέψει όλη η αποστολή με ένα όχημα χωρίς να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των μελών της καθώς η όποια ασφάλεια υπήρχε βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο που κάηκε ολοσχερώς. Επιπλέον, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός αφού ακόμα και οι αλεξιπτωτιστές ταξίδεψαν χωρίς τον οπλισμό τους.

Παραμένουν επίσης τα ερωτηματικά αναφορικά με τα δορυφορικά τηλέφωνα τα οποία δεν είναι σαφές αν είχαν μαζί τους τα στελέχη της αποστολής ή τα είχαν στα κουτιά τους επαναπαυόμενοι στις διαβεβαιώσεις του προξενείου πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό η ελληνική αποστολή να ήταν τόσο άτυχη που τα δορυφορικά τηλέφωνα τα είχαν επάνω τους τα στελέχη που κάηκαν στην σύγκρουση.

Το άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο δεν λειτουργούσε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εφόσον στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, φαίνονται οι Λίβυοι που έσπευσαν στο σημείο λίγο μετά την σύγκρουση να μιλούν σε κινητά τηλέφωνα ενώ και τα ίδια τα βίντεο είναι τραβηγμένα από κινητό και αναρτημένα στο διαδίκτυο, κάτι που δείχνει την ύπαρξη δικτύου ίντερνετ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης