Λίγες ώρες μετά την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού 154 στην Αθήνα, και η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να προσανατολίζεται στην έρευνά της για τον εντοπισμό των δύο εκτελεστών και να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις σοβαρές ποινικές υποθέσεις που είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τρεις κατηγορίες εκ των οποίων η δεύτερη φαίνεται να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α/ Υποθέσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα
Β/ Η υπόθεση της Energa Hellas Power και
Γ/ Οι στημένοι αγώνες του ποδοσφαίρου.

H ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις σοβαρές ποινικές υποθέσεις που είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια
Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να σχετίζεται με τμήμα της υπόθεσης που χειριζόταν και που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας το 2014 σε βάρος άλλου δικηγόρου για την οποία είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί, πολύ γνωστοί στην Ασφάλεια για σοβαρές εγκληματικές ενέργειες.

Οι δύο αυτοί Αλβανοί πριν από έναν χρόνο είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου, έναν βασικό κατηγορούμενο που εμπλεκόταν στο σκάνδαλο της εταιρείας Energa Hellas Power, τον οποίο και εκπροσωπούσε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της εταιρείας Energa Power Trading, Αριστείδη Φλώρο. Πάντα κατά πληροφορίες η πλευρά του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Energa, έχει κατηγορήσει τους δύο Αλβανούς για εκβίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις άλλες υποθέσεις ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε ασχοληθεί με τον φάκελο της τράπεζας Proton Bank αλλά εκπροσωπούσε και τον Θωμά Λιακουνάκο στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είχε αναλάβει την υπόθεση των ληστών των χρηματοκιβωτίων και υπήρξε νομικός σύμβουλος σε ΜΜΕ. Για ένα διάστημα εκπροσωπούσε νομικά και τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη μέχρις ότου αντικαταστάθηκε από τον Αλέξη Κούγια.

Τι έχουν καταθέσει οι μάρτυρες

Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις καταθέσεις των μαρτύρων ιδιαιτέρως αυτήν του άμεσου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ο οποίος όμως το πρώτο διάστημα μετά τη δολοφονία ήταν σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία οι δύο δολοφόνοι ενδεχομένως να είχαν κλείσει επαγγελματικό ραντεβού με τον δικηγόρο.

Έφθασαν στο γραφείο, χτύπησαν το κουδούνι και τους άνοιξε την πόρτα ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και μετά από μια σύντομη κουβέντα μαζί τους εισήλθαν στο γραφείο του δικηγόρου και κατόπιν στην αίθουσα συσκέψεων όπου παρέμεινε ο συνεργάτης για λίγα λεπτά. Κατά τις πληροφορίες τα δύο άτομα μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Ζητήθηκε από τον συνεργάτη να εγκαταλείψει την αίθουσα προκειμένου να μιλήσουν οι δύο εκτελεστέες με τον δικηγόρο πιο άνετα και στη συνέχεια εξελίχθηκε η σκηνή του φονικού με δύο σφαίρες, μια στην κοιλιά και μια στο κεφάλι κατά του θύματος. Σύμφωνα με άλλες πηγές το θύμα δέχθηκε μόνο μία σφαίρα, στο στήθος.

Το επίκεντρο των ερευνών της αστυνομίας αφορά πλέον στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που έχει συλλεχτεί από τις κάμερες ασφαλείας επί της οδού Ασκληπιού και που βρίσκονται εγκατεστημένες σε διάφορα καταστήματα, αλλά και εκείνες που ελέγχουν την κυκλοφορία. Η αστυνομία προσπαθεί να χαρτογραφήσει την άφιξη των δύο δολοφόνων και το δρομολόγιο διαφυγής τους.

Φωτογραφίες από το σημείο της εκτέλεσης:

Φωτογραφία από διπλανό διαμέρισμα:


 
Διαρροές από την αστυνομία αναφέρουν πως τα δύο αυτά άτομα ενδεχομένως να προέρχονται από τις πρώην ανατολικές χώρες, πιθανότατα από γειτονικές προς την Ελλάδα, ενδεχομένως όμως και από τον Καύκασο. Όλες αυτές οι πληροφορίες βεβαίως υπόκεινται στην βάσανο της διασταύρωσης και της επιβεβαίωσης.

Η Πολιτεία διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα ζητεί την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης η οποία έχει προκαλέσει συγκίνηση και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Τα ίδια συναισθήματα εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές αλλά και συλλογικότητες όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος και προχώρησε στην κήρυξη αποχής από τα δικαστήρια για μια εβδομάδα.

Όλα τα ενδεχόμενα κατά την αστυνομία είναι ανοιχτά. Τουλάχιστον σε αυτές τις πρώτες ώρες της έρευνας μετά τη δολοφονία. Την υπόθεση έχει αναλάβει βεβαίως η Ασφάλεια και η Διεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής αλλά όπως έχει γίνει γνωστό και η Αντιτρομοκρατική ενημερώνεται συνεχώς για τις έρευνες ενώ κλιμάκιό της είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή στον τόπο του εγκλήματος.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο δράστες ενδεχομένως να είχαν τα χαρακτηριστικά τους αλλοιωμένα με κλασσικά μέσα μεταμφίεσης (μουστάκια, περούκες κλπ.) ενώ στην αρχή είχε αναφερθεί πως τουλάχιστον κατά τη διαφυγή τους φορούσαν κουκούλες, στοιχείο που δεν επιβεβαιώνεται.

Η υπόθεση της Energa και οι δύο Αλβανοί

Υπόθεση σχετιζόμενη με το σκάνδαλο της εταιρείας Energa, χειριζόταν ο δολοφονημένος δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή το 2014 έγινε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος άλλου δικηγόρου που χειριζόταν την ίδια υπόθεση.

Δύο σεσημασμένοι αλβανικής καταγωγής που είχαν τότε συλληφθεί, το 2016 είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της εταιρείας Energa.

Η απόπειρα

Τον Νοέμβριο του 2014 ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος έπεσε σε ενέδρα δύο ανδρών καθώς έβγαινε από το σπίτι του, οι οποίοι κρατούσαν ο ένας πιστόλι με σιγαστήρα και ο άλλος Καλάσνικοφ.

Μετά από σύντομο διάλογο πυροβόλησαν τον δικηγόρο στο πρόσωπο, άρπαξαν ένα τσαντάκι που κρατούσε με 30.000 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο ο δικηγόρος υπήρξε τυχερός γιατί η σφαίρα διέσχισε το κεφάλι χωρίς να βλάψει τον εγκέφαλο και επέζησε.

Ο Αντωνόπουλος από την πρώτη στιγμή υπέδειξε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης βασικό κατηγορούμενο στο σκάνδαλο Energa – Hellas Power, με τον οποίο αντιδικούσε. Το διάστημα που ακολούθησε, η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε γενετικό αποτύπωμα σεσημασμένου αλλοδαπού, ο οποίος αργότερα συνελήφθη στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας, ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου είχε καταφύγει.

Στην απολογία του φέρεται να περιέγραψε με λεπτομέρειες τη συνάντηση που είχαν με τον εντολέα τους στην Κηφισιά, αυτός και ο συνεργός του, αναγνωρίζοντας έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο Εnerga – Hellas Power.

Το Μάιο 2017 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του εκπροσώπου της εταιρείας Energa Power Trading, Αριστείδη Φλώρου, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Χρησιμοποίησαν σιγαστήρα

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι δράστες μπήκαν στο γραφείο με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Οι δολοφόνοι μάλιστα χρησιμοποίησαν σιγαστήρα, έτσι ώστε να μην γίνουν άμεσα αντιληπτοί.

Η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο του εγκλήματος βρήκε αρκετά στοιχεία, μεταξύ άλλων και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία εξετάζονται.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης