Κοινή αίτηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού υπέβαλαν στο ΥΠΕΚΑ οι εταιρείες Ratio Petroleum (ισραηλινών συμφερόντων) και Energean Oil & Gas S.A (εκμεταλλεύεται τον Πρίνο), ζητώντας την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης που προβλέπεται από το Ν.4001/2011.

Όπως ανακοινώθηκε, έχει αρχίσει η επεξεργασία του αιτήματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να απαντήσουν.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος