Η «ώρα του Δημοσίου» έχει φθάσει εδώ και χρόνια, αλλά οι απαιτούμενες αλλαγές δεν προχωρούν ικανοποιητικά και πολύ περισσότερο αποδοτικά.

Η τρίτη αξιολόγηση, ωστόσο, είναι σαφής. Πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα με κάθε θυσία.
Καμία κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν τόλμησε να «βάλει χέρι» στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια να αποφύγει το «πικρό ποτήρι», αλλά τώρα δεν έχει άλλα περιθώρια. Για την ακρίβεια των πραγμάτων όμως, καμία κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν τόλμησε να «βάλει χέρι» στο Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι ενδιάμεσες πρακτικές, όπως η κινητικότητα και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, απέτυχαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Η μόνη δράση ήταν η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού καθώς και άλλες μισθολογικές περικοπές, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Το Δημόσιο, όμως, δουλεύει με τις παλιές δομές και, βεβαίως, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Από την άλλη, οι απολύσεις αποφεύχθηκαν, αλλά εφαρμόστηκε ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε 8 ή 10 αποχωρήσεις.

Έμπειρο προσωπικό «μετατάχθηκε» στο ασφαλιστικό σύστημα, η καθημερινή εργασία πολλαπλασιάστηκε και νέοι άνθρωποι δεν μπήκαν στο σύστημα.
Σήμερα ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το βάρος να παρουσιάσει την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» για το 2017 – 2019
Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένη να ξαναζεστάνει μια σειρά αλλαγών στο Δημόσιο, στο πλαίσιο μιας επίπονης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που έχει ήδη ξεκινήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σήμερα ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το βάρος να παρουσιάσει την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» για το 2017 -2019.

Το ότι αυτό θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη δείχνει ότι τα «ψέματα» άρχισαν να τελειώνουν.

Η παρουσία και παρέμβαση των δανειστών θα είναι έντονη ακόμη και στην εκδήλωση παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον λόγο θα λάβει και ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, καθώς η γαλλική εταιρεία Εxpertise France είχε αναλάβει την τεχνική βοήθεια της Ελλάδας για τη διαμόρφωση της σχετικής στρατηγικής.

Οι Γάλλοι έχουν αναλάβει την αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και το θέμα είναι ήδη στην ατζέντα του προέδρου Μακρόν

Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο είναι τόσο σοβαρό πλέον, που θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Οι επαφές Τσίπρα – Μακρόν για το ελληνικό Δημόσιο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία από τη σκοπιά ότι σημαντικό μέρος της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» αφορά ήδη σε ψηφισμένους νόμους (και πρώτα – πρώτα εκείνους για την αξιολόγηση και την κινητικότητα) τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των θεσμών να υλοποιήσει.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω αποχής της ΑΔΕΔΥ. Η κυβέρνηση έδωσε νέα προθεσμία για τις αρχές Αυγούστου, αλλά και πάλι δεν έγινε η αξιολόγηση.

Πλέον, αναμένεται διάταξη από το υπουργείο, η οποία θα συνδέει στενότερα την αξιολόγηση με την κινητικότητα και τις προαγωγές στο Δημόσιο. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να έχει ψηφιστεί πριν από την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, δηλαδή πριν από τις 9 Σεπτέμβρη.
Το νέο σύστημα κινητικότητας θα στηρίζεται στα νέα περιγράμματα θέσεων που καταρτίζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες
Η κινητικότητα, δηλαδή το νέο σύστημα μετατάξεων – αποσπάσεων, πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι άξονες της νέας κυβερνητικής στρατηγικής και συνακόλουθες δράσεις στο Δημόσιο έχουν ως ακολούθως:

1) Ανθρώπινο Δυναμικό

• Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη σύνδεση βαθμολογίου-μισθολογίου, αλλά και ένα νέο συστήμα μετατάξεων -αποσπάσεων (κινητικότητα).

Το νέο σύστημα κινητικότητας θα στηρίζεται στα νέα περιγράμματα θέσεων που καταρτίζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες. Η εφαρμογή του Ψηφιακού Οργανογράμματος θα είναι διαδικτυακή και ελεύθερα προσβάσιμη από τους δημοσίους υπαλλήλους, ούτως ώστε να υπάρχει ευθεία ενημέρωση για τις κενές θέσεις και το περίγραμμα αυτών, καθώς και ενιαίος συντονισμός και αξιολόγηση των αναγκών στελέχωσης υπηρεσιών του Δημόσιου.

• Με στόχο την αποκομματικοποίηση της στελέχωσης των ανώτερων θέσεων στην ιεραρχία της διοίκησης θεσπίστηκαν δύο αλλαγές:

– Η σύσταση μητρώου επιτελικών στελεχών για τη στελέχωση των θέσεων επιπέδου διοικητικού γραμματέα, αναπληρωτή διοικητικού γραμματέα, τομεακού γραμματέα, καθώς και μελών διοικήσεων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα.

– Η σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.).

• Θεσπίστηκε νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Η σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους αξιολογητές περιέχει συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. η γνώση του αντικειµένου, το επιδεικνυόµενο ενδιαφέρον, η δηµιουργικότητα, οι υπηρεσιακές σχέσεις και συµπεριφορά προς τους πολίτες- διοικούµενους και η αποτελεσµατικότητα). Ανάλογη διαδικασία καθορίζεται και για την αξιολόγηση των προϊσταµένων οργανικών µονάδων. Ο προϊστάµενος, επίσης, αξιολογείται και από τους υφισταµένους του.

• Προβλέπεται προγραμματισμός προσλήψεων, στη βάση μίας ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του δημοσίου τομέα και την προσέλκυση νέων επιστημόνων.

2) Διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών

– Έχει συσταθεί η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

– Από το 2016 τέθηκε σε εφαρμογή νέο σύστημα στοχοθεσίας στη δημόσια διοίκηση.

3) Δομές – Διαδικασίες

– Αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του ανασχεδιασμού όλων των υπουργείων και όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης.

Τα οργανογράμματα αυτά θα δημοσιοποιηθούν και θα καταρτισθεί ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή προτύπων διοίκησης ποιότητας στις δημόσιες οργανώσεις.

-Απλουστεύθηκαν επιλεγμένες διοικητικές διαδικασίες που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών.

– Εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των παραβόλων υποβολής αίτησης συμμετοχής και ένστασης για διαδικασίες αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ.

– Θα «τρέξει» η ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την ανάλυση, χαρτογράφηση και ανασχεδιασμό διαδικασιών.

– Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΜΗΣ -ΚΕΠ» με το πληροφοριακό σύστημα του καθ’ ύλην αρμοδίου φορέα.

– Θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη Μητρώου Διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Διαβάστε επίσης:

Τι μας περιμένει με τις αλλαγές στα εργασιακά, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης