Για ακόμη μια χρονιά δυο ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 500 καλύτερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση την αξιολόγηση της Academic Ranking of World Universities(ARWU) ή Shanghai Ranking.

Πρόκειται για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που καταλαμβάνουν τις θέσεις 301-400 το μεν και 401-500 το δε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καποδιστριακό διατήρησε τη θέση του συγκριτικά με την κατάταξη του 2013 ενώ το Αριστοτέλειο έχασε μερικές θέσεις καθώς από τις θέσεις 301-400 του 2013 πλέον τοποθετείται στις θέσεις 401-500.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong με βάση τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές επιδόσεις κάθε πανεπιστημίου. Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράμετροι ανάμεσα στις οποίες είναι και ο αριθμός των πανεπιστημιακών που κερδίζουν βραβεία νόμπελ και μετάλλια-διακρίσεις στο αντικείμενο τους, αριθμός δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, οι κατά κεφαλή επιτυχίες ( performance) σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος κ.α.

Εκτός από την κατάταξη των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πανεπιστήμια κατατάσσονται και ανά επιστημονικό πεδίο και θέμα.

Στο πεδίο της κλινικής ιατρικής-φαρμακευτικής το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 101-150 ενώ στο πεδίο της μηχανολογίας- υπολογιστών το Αριστοτέλειο κατατάσσεται στις θέσεις 151-200.

Διάκριση έχουμε και στην επιστήμη της φυσικής καθώς το Καποδιστριακό βρίσκεται τις θέσεις 101-150 ενώ στην επιστήμη της πληροφορικής έχουμε διπλή παρουσία για την Ελλάδα με Καποδιστριακό και Μετσόβιο να κατατάσσονται στις θέσεις 151-200. Το 2013 στην επιστήμη της πληροφορικής είχαμε τριπλή παρουσία καθώς περιλαμβάνονταν και το ΑΠΘ.

Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού