Ακόμη και την κρίση στον Έβρο, τις  εξοπλιστικές δαπάνες και την αγορά δύο …μεταχειρισμένων φρεγατών «επιστράτευσε» το Ελληνικό Δημόσιο, στη «μάχη» του ΣτΕ, για να αποφύγει να ικανοποιήσει το αίτημα των συνταξιούχων να τους επιστραφούν αναδρομικά οι περικοπές 11 μηνών από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μαζί με τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που είχαν προσφύγει για τα αναδρομικά τους, έμειναν «άφωνοι» ακούγοντας τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι συνάδελφοί τους, του δημοσίου για να αντικρούσουν τις προσφυγές.

Η πρόσφατη κρίση στον Έβρο με την Τουρκία, η αγορά  των 18 Γαλλικών αεροσκαφών Rafale και των   δύο μεταχειρισμένων φρεγατών,  το μεταναστευτικό, η πανδημία,  η ανάγκη για …ΜΕΘ  λόγω του COVID-19 και  το εθνικό δημόσιο συμφέρον, ήταν οι λόγοι που επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το Δημόσιο.

«Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο…. Υπάρχει  εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας… 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν…Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν   18 Γαλλικά αεροσκάφη Rafale… Υπάρχει κι η  πανδημία, η οποία είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο….». Με αυτά τα λόγια, οι συνήγοροι του δημοσίου ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους κόντρα σε εκείνη των συνταξιούχων που αντέτειναν πως η κυβέρνηση τους εξαπάτησε. «Οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι  τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα   η κυβέρνηση συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις», τόνισαν.

Κλείνοντας πάντως  ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως: «Δεν  ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ  επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.  Υπενθυμίζεται ότι στο «μικροσκόπιο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν μπει οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου σχετικά με αναδρομικές διαφορές στις συντάξεις τους  λόγω των περικοπών που έγιναν τόσο με τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και τον «νόμο  Βρούτση», από το 2011 έως 2020.