Σε δίκη για βαριά κακουργήματα, που επισύρουν ποινές ακόμα και ισόβιας κάθειρξης, παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών 19 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο εκατομμυρίων με τους παρόχους ενέργειας Energa και Hellas Power.

Συγκεκριμένα θα δικαστούν για υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Και οι δύο εταιρείες κατηγορούνται, καθώς ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το χαράτσι για λογαριασμό της ΔΕΗ, ωστόσο τα χρήματα αυτά ποτέ δεν έφτασαν στα ταμεία του δημοσίου, αντίθετα «πέταξαν» για προσωπικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υπόθεση είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν στη φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ευρώ ως 200.000 ευρώ. Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας, για τους οποίους το συμβούλιο εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση για έξι ακόμα μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται οτι θα έχει ξεκινήσει και η δίκη.