Οι αποκαλύψεις για τις απίστευτες καταστάσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος, αλλά και των παράνομων διορισμών στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη από την εκπομπή «Ζούγκλα», συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα στον «Κίτρινο Τύπο».

Για το θέμα της ανάληψης από την ΟΚΕ τριών επιχειρησιακών έργων συνολικής δαπάνης 4.370.202,5 ευρώ, αντί των 2 εκατ. ευρώ, αλλά και του παράνομου διορισμού του κ. Ξυράφη στη θέση του Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών υποθέσεων, μίλησε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Πολυζωγόπουλος ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων, πως το πτυχίο ΤΕΙ που κατέχει ο κ. Ξυράφης, είχε εξομοιωθεί με πανεπιστημιακό πτυχίο μέσω Προεδρικού Διατάγματος του 1995.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απειλητικό ύφος Πολυζωγόπουλου στις 31 Μαΐου

Στις 31 Μαΐου, την επόμενη μέρα δηλαδή της προβολής της εκπομπής που αφορούσε στις καταγγελίες για την ΟΚΕ, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι όλα όσα ειπώθηκαν είναι αναληθή και συκοφαντούν την επιτροπή και τα στελέχη της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας φάκελος ο οποίος περιέχει στοιχεία και αναφορές για κακοδιαχείριση της ΟΚΕ, έφτασε στα γραφεία της εκπομπής. Τον φάκελο αυτό έστειλε πρώην υπάλληλος στο γραφείο του γενικού γραμματέα και Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων της ΟΚΕ, Απόστολου Ξυράφη. Η ίδια υπάλληλος σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, έχει στείλει αναφορές για το τι συνέβαινε στην ΟΚΕ, στον Κάρολο Παπούλια, στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα. 

Ενημερωμένοι όμως για τις καταγγελίες αυτές ήταν και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Χάρης Παμπούκης, και ο Χάρης Καστανίδης, όπως προκύπτει από έγγραφο που τους έστειλε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΟΚΕ, Νίκος Λιόλιος. Μόνο ο Χάρης Καστανίδης παρενέβη στην εκπομπή ο οποίος ανέφερε ότι δεν ήταν υπεύθυνος για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυρισμοί Ξυράφη

Ο Απόστολος Ξυράφης εκτελεί χρέη Γενικού Γραμματέα της ΟΚΕ, ενώ παράλληλα είναι και Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου που έστειλε η πρώην υπάλληλος στο γραφείο του, δεν κατέχει τα απαραίτητα πτυχία προκειμένου να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Ο ίδιος δεσμεύτηκε δημόσια στην εκπομπή ότι θα μας τα παρουσιάσει, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ διότι όπως ανέφερε είναι προσωπικά δεδομένα. Το ίδιο ανέφερε και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ότι είναι προσωπικά δεδομένα τα στοιχεία αυτά, αν και ο ίδιος είναι κάθετος πως δεν υπάρχει καμία παρανομία στον διορισμό του Ξυράφη. Για τον Ξυράφη κάνει λόγο και στην επιστολή του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΟΚΕ, Νίκος Λιόλιος, λέγοντας πως έχει διοριστεί παράνομα και ότι ο φάκελος του έχει εξαφανιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Το δίπλωμα του Απ. Ξυράφη από τεχνική σχολή)

(Οι ισχυρισμοί του Απ. Ξυράφη κατά την παρέμβασή του την περασμένη Πέμπτη στην εκπομπή «Ζούγκλα». Μέχρι τώρα, δεν έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, όπως είχε δημόσια δεσμευτεί). 

Η… διαχείριση των κονδυλίων από την ΟΚΕ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ΟΚΕ και τις αρμοδιότητες της δεν αναγράφεται πουθενά αλλά ούτε και ξεκαθαρίζεται αν η επιτροπή έχει το δικαίωμα να είναι δικαιούχος και να διαχειρίζεται κονδύλια ευρωπαϊκά.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 82, παρ. 3, του Συντάγματος «αρμοδιότητες και αποστολή της επιτροπής είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν». Η ΟΚΕ λοιπόν, προκειμένου να διαχειρίζεται τα κονδύλια, παίρνει πιστοποίηση διαχειριστικής βεβαίωσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται να διαχειρίζεται χρήματα προγραμμάτων. Αυτό όμως δεν ξεκαθαρίζεται στη νομοθεσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο διαχειριστικής επάρκειας το οποίο έστειλε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος προς την εκπομπή -με ημερομηνία έκδοσης 28 Σεπτεμβρίου 2010- η ΟΚΕ έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται κονδύλια από το 2007- 2013. Σε κάθε περίπτωση όμως προκύπτει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.

Στη νομοθεσία γιατί δεν ξεκαθαρίζεται ο τρόπος που μπορεί να διαχειριστεί χρήματα η ΟΚΕ; Γιατί το έγγραφο στέλνεται το 2010 και αναφέρει κονδύλια από το 2007 μέχρι το 2013; Τι γίνεται πριν το 2010; Υπάρχει διαχειριστική επάρκεια;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης