Τις ανακοινώσεις αλλά και την ομιλία που θα κάνει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης το οποίο αρχίζει αύριο, αναμένει η επιστημονική κοινότητα.

Οι ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας αποκτούν πια ένα μοναδικό ενδιαφέρον ενώ κεντρίζουν την περιέργεια αρχαιολόγων, δημοσιογράφων και του κοινού παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα της Κ. Περιστέρη θα μιλήσει για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων ετών και τα όσα πει θα κριθούν από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχαιολόγος θα επιμείνει στα συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν σε διάλεξη που έγινε πρόσφατα στην Κύπρο, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει στη δημοσιότητα και νέα στοιχεία.

Η ίδια πάντως σε παρουσίαση που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τόνισε πως «το μνημείο της Αμφίπολης είναι ένα ταφικό ηρώο το οποίο φτιάχτηκε από τον Δεινοκράτη για τον Ηφαιστίωνα με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επεσήμανε:

«Ψάχνοντας στον περίβολο βρήκαμε την επιγραφή “Παρέλαβον Ηφαιστίωνος”. Πρόκειται για συμβόλαιο παραλαβής αυτού του έργου όπου είναι ταφικό ηρώο για τον Ηφαιστίωνα. Ξέρουμε από τον Πλούταρχο, από τις πηγές, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν έχασε στον πόλεμο τον Ηφαιστίωνα, ζήτησε να γίνουν ταφικά ηρώα για να τον τιμήσουνε. Αρχικά ζήτησε να τον τιμήσουν σαν θεό αλλά του είπαν πως δεν γίνεται, θα τον τιμήσουμε σαν ήρωα. Και έδωσε εντολή, στον αρχιτέκτονά του τον Δεινοκράτη μια τεράστια εργολαβία που απαιτούσε τουλάχιστον 3.000 κυβικά μαρμάρου. Όπως έχουμε την εικόνα και από τον τάφο και από τον περίβολο και το λιοντάρι, τουλάχιστον 3.000 κυβικά μαρμάρου χρειάστηκαν να έρθουν από τη Θάσο για να γίνουν τα έργα αυτά.

Και βρήκαμε δύο επιγραφές. Έτσι αυτό μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα το τι ήταν το μνημείο αυτό. Μας δίνει όχι μόνο μια ταύτιση για το μνημείο αλλά μας δίνει και μια χρονολόγηση, την εποχή που πεθαίνει ο Ηφαιστίωνας.

Ξέρουμε ότι ο Δεινοκράτης, ήτανε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και σε αυτόν ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε την παραγγελία για να γίνει αυτό το μνημείο , όταν σκοτώθηκε το 324 πΧ στα Εκβάτανα και βέβαια μετά τον Ιούνιο του 323 πΧ πεθαίνει κι ο ίδιος στη Βαβυλώνα. Αυτό μας έκανε να χαρούμε ιδιαίτερα γιατί είναι σπάνιο να βρούμε μια επιγραφή που να μας δηλώνει και την ταύτιση για έναν χώρο ταφικό, όπως το δικό μας το μνημείο».

Δείτε όλη την παρουσίαση ( ειδικά από το 59:00 και μετά)

Διαβάστε επίσης: Το μυστικό της Αμφίπολης ανακοινώνει η Κ. Περιστέρη στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Έλυσαν τον γρίφο της Αμφίπολης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης