Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Guido Raimondi τίμησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, του καθολικού επισκόπου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, πρυτάνεων και της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου εξήρε την κεφαλαιώδους σημασίας συμβολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Σακελλαρίου τόνισε πως η παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισφραγίζει τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την ελληνική με τη διεθνή έννομη τάξη όπως εκφράζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία καλύπτει τυχόν ελλείψεις της κρατικής προστασίας. Αναφέρθηκε επίσης στη νομολογία του ΣτΕ η οποία εμπνέεται και εναρμονίζεται με σταθερά βήματα με αυτή του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Guido Raimondi τόνισε τη σημαντική συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στη Δημοκρατία και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έδωσαν ώθηση για νομοθετικές μεταβολές, όπως την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνοντας χαιρετισμό, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας ως έμπρακτη ενθάρρυνση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διασφάλισης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τη φράση από τον Γοργία του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης λέει, «δεν θα ήθελα να αδικούμαι ούτε να αδικώ, αλλά αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να επιλέξω θα προτιμούσα να αδικούμαι, παρά να αδικώ» έκλεισε η πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδίδοντας τιμητική απόφαση στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.