Ποσό ύψους 6,4 εκ. ευρώ διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο από την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» η οποία πλέον έχει μετεξελιχθεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αποστολή» για τα εκατομμύρια που είχαν κάνει …φτερά, στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2008. Κατηγορούμενος για για υπεξαίρεση και απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου είναι ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρης Φουρλεμάδης ο οποίος φέρεται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές.

Μαζί του δικάζονται η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (για απλή συνέργεια στα δύο αδικήματα) και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ, αν και τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα το βασικό σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του κ. Φουρλεμάδη αφορά προκαταβολή αποζημίωσης 5,6 εκ. ευρώ που δόθηκε το 2005 για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι.

Η αποστολή όμως, όπως κατέθεσε ο είπε ο υπεύθυνος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Κωνσταντίνος Δήμτσας, δεν έγινε ποτέ. Παρόλα αυτά επιχειρήθηκε και δεύτερη αποστολή στο Ιράκ αυτή αυτή τη φορά. Μάλιστα αγοράστηκαν και κοτόπουλα, αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία όμως βρέθηκε ότι ήταν αλλοιωμένα..

“Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη”, ο οποίος ήταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αλληλεγγύης, είπε ο μάρτυρας “να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Ομως, δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση”.

Ο κ. Δήμτσας χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της «Αλληλεγγύης» ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός. “Όταν ανέλαβα τη διοίκηση, βρήκα ένα χάος”, είπε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα του ελέγχου που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδας.

«Ο έλεγχος επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη.Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ».

Ο Δ. Φουρλεμάδης αρνείται πάντως ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.