Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης 

Διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, ο Χάρης Τζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr μιλάει για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και για την ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης.

Ο κ. Τζάλας τα τελευταία 17 χρόνια διευθύνει τις αρχαιολογικές υποβρύχιες έρευνες στην Αλεξάνδρεια, ενώ είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Αλεξανδρινοί αντικατοπτρισμοί».

«Τα σενάρια για το πού τελικά μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη είναι πολλά, αλλά η αλήθεια, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής, βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου» αναφέρει.

Τι κρύβει η ανασκαφή στην Αμφίπολη Σερρών

Σύμφωνα με τον κ. Τζάλα, ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται στην Αμφίπολη, ενώ θεωρεί ιστορικά απίθανο να είναι εκεί ο τάφος της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου του Δ’.

«Ο συγκεκριμένος τάφος φαίνεται συλημένος αρχικά. Μην περιμένετε μεγάλες ανακοινώσεις. Ίσως κάποιος τρανός βασιλιάς της εποχής ή στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου να βρίσκεται εκεί» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακούστε τη συνέντευξή του στο zougla.gr:

Διαβάστε στο zougla.gr τις απόψεις και άλλων διακεκριμένων αρχαιολόγων και ιστορικών σχετικά με τον τάφο της Αμφίπολης αλλά και τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου:

Κ. Σαββόπουλος: «Όσοι προσπάθησαν να βρουν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου απέτυχαν»
Π. Θέμελης: «Δεν βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη»
Τα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης

Διαβάστε ό,τι νεότερο από τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης:

Πρώτη “ματιά” στον τάφο
Αμφίπολη: Δύο τοίχοι χωρίζουν τους αρχαιολόγους από το μνημείο
Ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφτιαξε και τον τάφο στην Αμφίπολη