ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ και πέταξαν πέτρες και ξύλα σε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με κροτίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν στο σημείο και δεν σταμάτησαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων​

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 20.00 το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική στις οδούς Στουρνάρη και Σολωμού, καθώς και στους γύρω δρόμους. Κάδοι απορριμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες, την ώρα που φθορές προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα και καταστήματα της περιοχής. Αρκετοί από τους αγνώστους φορούσαν κράνη και κουκούλες, και κρατούσαν σιδερολοστούς και ξύλινα κοντάρια. Η «βροχή» από μολότοφ προκάλεσε πολλαπλές εστίες φωτιάς στο οδόστρωμα.

Όπως έγινε γνωστό, ομάδα αποτελούμενη από 30 άτομα περίπου επιτέθηκε στο ΑΤ Εξαρχείων, καταστρέφοντας μία από τις σκοπιές.

Εκκωφαντικοί θόρυβοι από τις βομβίδες κρότου λάμψης ακούγονταν συνεχώς, την ώρα οι ήχοι από το σπινάρισμα των μηχανών -στις οποίες επέβαιναν αστυνομικοί που κινούνταν προς τα σημεία της έντασης- και το σπάσιμο των μπουκαλιών που περιείχαν το εύφλεκτο υλικό στο πεζοδρόμιο εναλλάσσονταν με τον θόρυβο από τις εκπομπές ασυρμάτου της αστυνομίας και τις φωνές διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν επί τόπου και δεν σταμάτησαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, απωθώντας τους διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα χρησιμοποιώντας σίδερα, ξύλα, καρέκλες, πέτρες και κάδους απορριμμάτων. Ένα από αυτά στήθηκε στη Στουρνάρη δίπλα από την είσοδο του Πολυτεχνείου. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο zougla.gr ότι αρκετά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του συγκεκριμένου οδοφράγματος, μεταφέρθηκαν από διαδηλωτές μέσα από τους χώρους του Πολυτεχνείου.


Τα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια σημειώθηκαν ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέθεσε επίσημο δείπνο στον Μπαράκ Ομπάμα

Ξύλο και χημικά στη Σταδίου

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα, επικράτησε ένταση στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, όταν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Ομπάμα επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στη ζώνη ασφαλείας η οποία είχε στηθεί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν, κάνοντας χρήση χημικών. Έγιναν τρεις προσαγωγές.

Η πορεία του ΠΑΜΕ 

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων λόγω της επίσκεψης στην Ελλάδα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή μελών της ΛΑ.Ε. και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για προκλητική απαγόρευση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να δώσουν σε αυτήν την απαγόρευση μαζική απάντηση αλλά και ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο «κύριο εκπρόσωπο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο».

Το ΠΑΜΕ υποστήριξε, επίσης, ότι «o κ. Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα στους “iμπεριαλιστικούς” σχεδιασμούς στην περιοχή και την πιο ενεργό συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς».