Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε, το βράδυ της Τρίτης, στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Εν συνεχεία ο κ. Παυλόπουλος συνόδευσε τον κ. Ομπάμα στην αίθουσα «Βυζαντινό» του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρέθηκαν οι 130 προσκεκλημένοι οι οποίοι είχαν επιλεγεί με θεσμικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσκεκλημένοι: ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, o Πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομίας, Οικονομικών, Τουρισμού και Πολιτισμού. Παρών και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Αρχικά παιάνισαν οι δύο εθνικοί ύμνοι των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ακολούθως, έγιναν οι καθιερωμένες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, και στη συνέχεια η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας ερμήνευσαν δύο τραγούδια στα ελληνικά (“Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ”, και “Χρυσοπράσινο Φύλλο” του Μ. Θεοδωράκη) και δύο τραγούδια στα αγγλικά (“Imagine” και “Sound of Silence”).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μία πρόποση και ένα «στην υγειά σας» στα ελληνικά, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε στην προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εμφανώς φορτισμένος και αφου μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια για τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, του είπες «σας παρακαλώ μην λησμονάτε τη χώρα μας». Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, τονίζοντας ότι αναμένουμε ανάλογη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας.

Κατά την προσφώνησή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο ζήτημα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, τις οποίες χαρακτήρισε λάθος και εξέφρασε την ελπίδα ότι, όσα είπε νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα για τις πολιτικές της λιτότητας, θα εισακουστούν από τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια ο ελληνικός λαός, δίχως να έχει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων.

Παράλληλα, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην λησμονήσει την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, υπενθυμίζοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης