Κάθε χρόνο, 500 νέοι ασθενείς από όλη την Ελλάδα ζητούν τη βοήθειά τους. Περίπου 5.000 είναι οι επισκέψεις πασχόντων, που δέχονται ετησίως στην έδρα τους. Καρκινοπαθείς ή ασθενείς με χρόνιες καταληκτικές και μη παθήσεις και οι οικογένειές τους βρίσκουν εκεί καταφύγιο και αξιοπρέπεια στον Γολγοθά της αρρώστιας.

Είναι η Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής που λειτουργεί στο Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη». Μια αποστολή ανθρωπιάς που αγκαλιάζει τον ασθενή και μέσα από μία ολοκληρωμένη επιστημονική φροντίδα του χαρίζει, πολλές φορές, μία ανέλπιστη ποιότητα ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν βοηθάμε τον ασθενή να πεθάνει καλά, τον βοηθάμε να ζήσει καλά μέχρι το τέλος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της μονάδας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριακή Μυστακίδου.

«Η φροντίδα του ασθενή γίνεται με γνώση και πολλή αγάπη» προσθέτει, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής και τη σύνδεσή της με το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη. Η Μονάδα ξεκίνησε το 1983 με τη συνδρομή μιας «χούφτας» ανθρώπων στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Σε αυτή βρήκε ανακούφιση η Τζένη Καρέζη στη μάχη της με τον καρκίνο μέχρι το τέλος, έχοντας στο πλευρό της, ως γιατρό, την Κυριακή Μυστακίδου. Η σκέψη, μετά τον θάνατο της Τζένης, να ενισχυθεί οικονομικά και να διευρυνθεί η πανεπιστημιακή δουλειά μ’ ένα Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, βρήκε απήχηση στην οικογένειά της και έγινε πραγματικότητα το 1992.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρήκε όμως και πολλούς υποστηριχτές, που με γενναίες δωρεές, όπως τα Ιδρύματα «Μποδοσάκη» και «Σταύρου Νιάρχου», αλλά και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι δωρητές, συνετέλεσαν στην αγορά και λειτουργία του κτηρίου στους Αμπελοκήπους (Κορινθίας 27) που στεγάζει την πανεπιστημιακή μονάδα από το 2004.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι αυτό που καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής, όπως και τη μισθοδοσία τριών εκ των επτά μόνιμων εργαζομένων. Οι υπόλοιπες δαπάνες καλύπτονται μέσα από δωρεές και έσοδα από εκδηλώσεις, επιστημονικές αλλά και πολιτιστικές, όπως μία πρόσφατη μεγάλη συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς για την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος.

Οι υπηρεσίες της μονάδας προς τους ασθενείς παρέχονται απολύτως δωρεάν, αυτό επισημαίνεται με κεφαλαία γράμματα και στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ιδρύματος. «Πολλοί ασθενείς, όταν έρχονται σ’ εμάς, δεν το πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες που δέχονται και είναι ανώτερες και από ιδιωτική περίθαλψη, δεν έχουν κανένα κόστος για αυτούς» λέει η κα Μυστακίδου, εξηγώντας ότι και το περιβάλλον είναι φροντισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θυμίζει νοσοκομειακό χώρο.

«Όποιος ασθενής θέλει, απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτος δωρεάν. Θέλουμε να γίνει ευρύτερα γνωστή η ανακουφιστική φροντίδα στον κόσμο, ώστε να μη βασανίζονται οι πάσχοντες και να μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη φροντίδα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και την οικογένειά τους».

Η ανακουφιστική – παρηγορητική αγωγή αποτελεί στις πιο εξελιγμένες χώρες ξεχωριστή ειδικότητα της ιατρικής καθώς και εξειδίκευση της νοσηλευτικής και της ψυχολογίας. Είναι η ενεργός και ολιστική φροντίδα των ασθενών που υποφέρουν από καρκίνο ή άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Στόχος η ανακούφιση των συμπτωμάτων – πόνος, ναυτία, αναιμία, δύσπνοια – με παράλληλη και συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του για τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

«Πιστεύω σ’ αυτό που κάνω και στην αναγκαιότητά του» λέει η κα Μυστακίδου, η οποία εξειδικεύτηκε σε ογκολογικό κέντρο του Μιλάνου στη Ιταλία, και προσθέτει: «Είναι φοβερή η αλλαγή της εικόνας του αρρώστου, η ανακούφισή του, σε κάνει να συνεχίζεις, να λες ”αυτό μου φτάνει”. Ζούμε σε έναν κόσμο τόσο ψυχρό που έχει ξεχάσει τα απλά ανθρώπινα πράγματα, τη χαρά τού να ”βλέπεις” τον άνθρωπο – ασθενή και να τον βοηθάς να έχει μια καλή ζωή».

Όταν απευθυνθεί ένας ασθενής στη Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής, αρχικά καταγράφεται συνολικά όλο το ιατρικό ιστορικό του, παθήσεις δηλαδή και πέραν της συγκεκριμένης νόσου, στη συνέχεια του παρέχεται μία κλινική εξέταση, ακολουθεί συζήτηση και ψυχολογική στήριξη.

Τότε ξεκινά η θεραπεία: μελετώνται οι παλιές θεραπείες και προσαρμόζεται η αγωγή ανάλογα με τις δικές του συνολικές ανάγκες, τα συμπτώματα που έχει και την πορεία της νόσου πολλές φορές μαζί και με τους θεράποντες ιατρούς του ή με παραπομπές σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ως συντονιστές. «Μετράμε τις σωματικές και τις ψυχολογικές παραμέτρους της ασθένειας» εξηγεί η κα Μυστακίδου.

Μια ιδιαίτερη βοήθεια, ψυχολογική αλλά και εκπαιδευτική, λαμβάνει και η οικογένεια του ασθενή, στο να μάθει πώς μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπός της.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει η συνεχής και αδιάλειπτη παρακολούθηση του ασθενή και σε 24ωρη βάση αν χρειαστεί, που δίνει μεγάλη ασφάλεια τόσο στον ίδιο όσο και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Το 72% περίπου των ασθενών της Μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής είναι καρκινοπαθείς και απευθύνονται εκεί σε διάφορα στάδια της νόσου, με έμφαση στο τελικό.

Εκτός όμως από το κλινικό μέρος του έργου, η Μονάδα Ανακουφιστικής και Παρηγορητικής Αγωγής παράγει μία σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δουλειά. Ειδικά σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες απευθύνονται σε λειτουργούς υγείας – γιατρούς και νοσηλευτές – αλλά και φοιτητές της Ιατρικής στο μεταπτυχιακό.

Παράλληλα, υπάρχει μία μεγάλη ερευνητική, επιστημονική βάση για την εφαρμογή κάθε καινοτομίας, η οποία θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν, αλλά και δημοσιεύσεων σε διεθνή ιατρικά περιοδικά εκ μέρους της Μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής και ειδικότερα της κας Μυστακίδου, για τα επιστημονικά συμπεράσματα που απορρέουν από την πολυετή εμπειρία.

Το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» και η Μονάδα Ανακουφιστικής και Παρηγορητικής Αγωγής βρίσκεται στους Αμπελοκήπους, στην οδό Κορινθίας 27 (115 26 Αθήνα). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2107717359 και 2107486450, φαξ: 2107488437, e-mail: jkf@ath.forthnet.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης