Καθώς ο καινούργιος χρόνος διανύει τις πρώτες μέρες της ζωής του, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανάθεση στόχων στον εαυτό μας, σε μια προσπάθεια να διορθώσουμε αυτά που μας ενόχλησαν το προηγούμενο έτος, επιδιώκοντας μια μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μας.

Πόσο εύκολη όμως μπορεί να είναι μία αλλαγή;

Αν έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις και έχουμε ήδη αρχίσει να καταγράφουμε στο μυαλό μας ή σε ένα κομμάτι χαρτί τους νέους στόχους, ή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν, κάνοντας μια αναδρομή στις κακές και καλές στιγμές του χρόνου που έφυγε, καλό είναι να έχουμε στα υπ’ όψιν κάποια απλά tips που κατά καιρούς μάς θυμίζουν οι ειδικοί.

Το Business Insider συγκέντρωσε τρία σημεία, τα οποία αξίζει να προσέξουμε όλοι εμείς που θέσαμε στους εαυτούς μας καινούργιους στόχους.

1. Να είμαστε ρεαλιστές

Ο ψυχολόγος Peter Herman κάνει λόγο για το «σύνδρομο των ψεύτικων ελπίδων» που αναφέρεται στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι θέτουν υπερβολικά φιλόδοξους στόχους. Σε μία μελέτη του 2009, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavior Therapy», ο Herman και οι συνάδελφοί του έφθασαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι προτείνουν συχνά στους εαυτούς τους μη ρεαλιστικούς στόχους.

Με βάση αυτήν τη διαπίστωση, ο ειδικός προτείνει την τακτική «βήμα – βήμα». Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε να κόψουμε το κάπνισμα, ας επιλέξουμε εκείνη την οδό στην οποία θα μειώνουμε τον αριθμό των τσιγάρων μέρα με τη μέρα και σταδιακά, κι όχι κατευθείαν. Σε αντίθεση περίπτωση, μάλλον ο στόχος θα πέσει στο κενό.

2. Να απολαμβάνουμε τη διαδικασία

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Amy Cuddy από το Πανεπιστήμιο του Harvard, πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να κοιτάμε μόνο το αποτέλεσμα, χωρίς να απολαμβάνουμε τη διαδικασία που προηγείται και μας οδηγεί σε αυτό. Όπως εξηγεί στο Tech Insider η Cuddy, αυτό δεν είναι τόσο καλό.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr