Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το δέρμα ή και από άλλα όργανα του σώματος και παρέχει ελαστικότητα και λεία υφή. Τονώνει με τη δράση του την επιδερμίδα και προλαμβάνει το ζάρωμα και τις ρυτίδες.

Με την πάροδο των χρόνων, η φυσική παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, γι’ αυτό και εμφανίζονται τα σημάδια του γήρατος, στις περιοχές κυρίως γύρω από τα μάτια, το στόμα και τον λαιμό. Παρότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία στη ζωή κάθε ανθρώπου, υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε αυτήν τη μείωση και να διατηρήσουμε υγιή την επιδερμίδα μας.

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε με φυσικό τρόπο την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας και να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας λεία και νεανική.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να διατηρούν το δέρμα απαλό και ελαστικό. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο κολιός, καθώς και ο λιναρόσπορος. Φροντίστε να καταναλώνετε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα ή να καταναλώνετε δύο κουταλιές λινέλαιο τη μέρα.

Βιταμίνες

Η βιταμίνη C αποτελεί «κλειδί» για την παραγωγή κολλαγόνου -θα τη βρείτε άφθονη σε φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτα και λάχανο, ιδιαίτερα αν τα καταναλώσετε ωμά. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι βιταμίνες B και E, που περιέχονται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, αλλά και στα φασόλια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

Περισσότερα στο govastileto.gr