Μέθοδοι, όπως η ύπνωση ή ο βελονισμός, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών; Ίσως.

Όμως, αν πρόκειται να κόψεις την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, ξανασκέψου το. Ωστόσο, υπάρχει μια τρίτη πλευρά, η πλευρά νου και σώματος, που ίσως να μην προσεγγίζεις. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να δείχνουν πόσο καλά αποτελέσματα έχουν οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις. Να τι πρέπει να γνωρίζεις, πριν τις δοκιμάσεις.

Βελονισμός

Ένας από τους πιο γνωστούς τομείς της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, ο βελονισμός, στοχεύει στο ξεμπλοκάρισμα της ροής του τσι, της ζωτικής δύναμης. Οι θεραπευτές εισάγουν πολύ λεπτές μεταλλικές βελόνες σε στρατηγικά σημεία στο δέρμα. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση καταφεύγουν στον βελονισμό για την αντιμετώπιση πόνων στην πλάτη, της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους δεν είναι παραδοσιακός στόχος του βελονισμού, αλλά κάποια στοιχεία του φαίνονται χρήσιμα στην απώλεια κιλών, καθώς βοηθά στη χαλάρωση, απαραίτητη ειδικά αν τρως, όταν είσαι στρεσαρισμένη ή μελαγχολική.

Πιεσοθεραπεία

Όπως ο βελονισμός, στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, αλλά γίνεται με πίεση των δαχτύλων ή ειδικών συσκευών, όχι με βελόνες. Μια μικρής κλίμακας μελέτη το 2007 έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κάποια μορφή πιεσοθεραπείας έχασαν περίπου 1,5 κιλό περισσότερο από αυτούς που συμμετείχαν σε ομάδα υποστήριξης. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους. Εν τω μεταξύ, μπορείς να μάθεις να κάνεις μόνη σου πιεσοθεραπεία, μέσω ειδικών βιβλίων ή DVDs.

Αγιουρβέδα

Η αγιουρβέδα, μια μορφή παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, στοχεύει στην αρμονία και την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, το νου και το πνεύμα. Βασικό στοιχείο της είναι η ανάπτυξη της ντόσα σου, του προφίλ της ζωτικής σου δύναμης. Οι τρεις ντόσα ονομάζονται κάφα, πίτα και βάτα. Ο θεραπευτής μπορεί, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να επαναφέρει την ισορροπία των ντόσα μέσω της διατροφής σου. Φρόντισε να ενημερωθείς για την εκπαίδευση και την εμπειρία του θεραπευτή που θα επιλέξεις. Δώσε προσοχή στα φυτικά συμπληρώματα που τυχόν σου προτείνει και ενημέρωσε τον γιατρό σου σχετικά με αυτά.

Ενσυνειδητότητα

Είναι ένας μη κριτικός τρόπος να στρέφεις την προσοχή σου στη στιγμή. Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει το να παρατηρείς πότε πεινάς και πότε είσαι χορτασμένη, έτσι ώστε να μην τρως μηχανικά. Δοκίμασέ την. Παρατήρησε την μπουκιά σου, πριν τη βάλεις στο στόμα σου. Έπειτα, μάσησέ την αργά, παρατηρώντας προσεκτικά τη γεύση και την υφή της και την αντίδραση του σώματός σου. Αυτό διαφέρει από το να τρως στο πόδι. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία ότι όταν γευματίζεις αργά και προσεκτικά, τρως λιγότερο.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός έχει να κάνει με το πού στρέφεις την προσοχή σου – συνήθως στην αναπνοή, τις σκέψεις και στα συναισθήματα ή σε ένα mantra. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στον διαλογισμό κυρίως για να αντιμετωπίσουν το άγχος, τον πόνο, την κατάθλιψη, το στρες, τα προβλήματα ύπνου ή απλώς για να νιώσουν καλύτερα. Σίγουρα θα σε βοηθήσει να συντονιστείς με το σώμα σου. Μαζί με την ενσυνειδητότητα, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος ή τουλάχιστον να το διατηρήσεις, πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.

Qi gong

Είναι κινεζική μορφή διαλογισμού, έχει παρουσιάσει κάποια επιτυχία στην απώλεια βάρους, γι’ αυτό και ερευνάται περαιτέρω. Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει απαλές κινήσεις για τη διέγερση της πέψης, καθώς και διανοητικές ασκήσεις για να μάθεις πώς λειτουργεί καλύτερα το σώμα σου, όσον αφορά την ενέργεια, τον ύπνο και τη δραστηριότητα. Καθώς συντονίζεσαι περισσότερο με το τι χρειάζεται το σώμα σου, έχεις μεγαλύτερη απολαβή από αυτό που τρως, οπότε τρως λιγότερο, υποστηρίζουν οι οπαδοί της μεθόδου.

Ύπνωση

Οι έρευνες είναι ακόμη ελάχιστες, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ύπνωση ίσως βοηθά να χάσεις το επιπλέον βάρος, όταν τη συνδυάζεις με σωστή διατροφή και άσκηση. Μελέτες που πραγματοποίησε η Mayo Clinic δείχνουν απώλεια κατά μέσον όρο 3 κιλών μέσω της ύπνωσης. Χρειάζεται σταθερή προσπάθεια – απαιτούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά περίπου για διάστημα κάποιων μηνών για να δεις αποτελέσματα. Κάποιοι άνθρωποι ίσως χρειαστούν εκτεταμένη συνεργασία με ειδικό υπνοθεραπευτή, αλλά, αφού μάθουν τις τεχνικές, οι περισσότεροι μπορούν να ασκήσουν την αυτοΰπνωση μόνοι τους ή με τη βοήθεια ειδικών CDs.

Πηγή: Shape.gr